eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György
Orbán Gábor vezérigazgató beszél a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

A krízis ellenére jól teljesített a Richter

Összesen 12,67 milliárd forint osztalékot fizet a Richter Gedeon Nyrt. a tavalyi évi eredménye után, ami részvényenként 68 forintos osztalékot jelent.

„Nagyon büszkék vagyunk a specializált portfóliónk teljesítményére 2017-ben” – mondta az InfoRádiónak Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója. A cariprazine-hatóanyagú antipszichotikumuk Amerikában vált népszerűvé, de a nőgyógyászati porftóliójuk – így a mióma kezelésére szolgáló Esmya és a fertilitást segítő Bemfola – is jelentősen hozzájárult a cég tavalyi eredményéhez. Bogsch Erik, a Richter elnöke az InfoRádiónak elmondta, a cariprazine-készítmény az Európai Bizottságtól is megkapta a forgalomba hozatali engedélyt, így már több uniós tagállamban kapható.

„A fogamzásgátló forgalmunk a hagyományos piacokon nőni tudott, miközben Nyugat-Európában meg tudtuk őrizni a pozíciónkat" – tette hozzá. Így ebben a szegmensben kétszámjegyű növekedést ért el a gyógyszeripari vállalat. Az árfolyamok is kedvezően hatottak az árbevételre, így

445 milliárd forintos árbevétellel zárták az előző évet.

„A 2018-as évben nehéz dolgunk lesz, ha tartani akarjuk a tempót, pláne, hogyha növelni szeretnénk az üzleti teljesítményt” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hatósági eljárás

Orbán Gábor az Esmyát érintő hatósági vizsgálatról is beszélt. „Felmerült a gyanúja, hogy májkárosodást is okozhat bizonyos esetekben. Ez bizonyításra nem került még mindeddig, és meggyőződésünk szerint nem is fog” – mondta.

Az Európai Gyógyszerügynökség azonban az eljárás lezárultáig korlátozza a készítmény használatát,

így az ebből a forrásból származó árbevétel lényegesen alacsonyabb lesz idén. A döntés második felében várható a hatósági döntés. „Mivel ez a terápia egyedül elérhető jelenleg a műtéti beavatkozás elkerülésére, a méhmiómás, erős vérzéssel járó betegség esetében, azt remélem, hogy a piacon újra meg fogunk tudni jelenni már a harmadik-negyedik negyedévben” – tette hozzá Orbán Gábor.

„Kénytelenek voltunk értékvesztést elszámolni az Esmyához kapcsolódó immateriális eszközökre,

tehát az Esmyához fűződő jogaink értékét le kellett szállítanunk a mérlegben, ez az eredményünkre is hatással volt” – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató. Ez az osztalék nagyságára is rányomta a bélyegét, így idén összesen csupán 12,67 milliárd forintot fizetett a vállalat a tulajdonosoknak, ez részvényenként 68 forintot jelent.

A Richter súlyosabb válságot is átélt már, mint az Esmya ügyében folyó vizsgálat

– mondta Bogsch Erik a vállalat szerdai közgyűlése után. Ilyen volt az 1998-as orosz válság, valamint a 2014-es rubelválság. A gyógyszercég igazgatóságának elnöke elmondta: a működésüket befolyásoló válságot biztosan nem eredményez majd a döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×