eur:
393.44
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Glendale, 2018. április 7.Alumínium italosdobozok egy fémhulladékot újrahasznosító telepen, a kaliforniai Glendale-ben 2018. április 6-án. Egy nappal korábban Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumtermékek kínai importjára 50 milliárd dollár értékben kirótt vámemelést további 100 milliárd dollár importértékkel növelte meg, miután Kína az eredeti intézkedésre tett ellenlépésként is összeállított egy 50 milliárd dollár értékű, vámmal sújtandó listát amerikai importcikkekből. Az amerikai-kínai kereskedelmi viszony feszültsége miatt jelentős gyengüléssel zártak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. (MTI/EPA/Mike Nelson)
Nyitókép: MIKE NELSON

Visszakozik az USA, enyhítenek egy szankción

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn könnyítéseket jelentett be néhány amerikai cég számára a Ruszal orosz alumíniumipari óriásvállalattal folytatandó kereskedelemre. Elemzők szerint ez példátlan eset, főleg hogy az USA hajlandó lehet feloldani a szankciót, ha az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha kivonul a Ruszalból.

Az amerikai pénzügyminisztérium 14 amerikai jogi személynek engedélyezte, hogy október 23-ig a korábbi szankciók ellenére is kereskedelmi tevékenységet folytathasson a Hongkongban bejegyzett orosz Ruszal alumíniumipari céggel és leányvállalataival. A bejelentés után az alumínium világpiaci ára 10 százalékkal csökkent.

A rendelkezésről kiadott sajtóközlemény - amelyet Steve Mnuchin pénzügyminiszter írt alá - leszögezi, hogy a szankciók enyhítésére azt követően került sor, hogy a moszkvai székhelyű vállalat a büntetőintézkedések eltörlését kérte Washingtontól. "A Ruszal Oleg Gyeripaszka részesedése miatt érezte meg az Egyesült Államok szankcióinak hatását, de az Egyesült Államok kormánya nem a Ruszaltól vagy leányvállalataitól függő, keményen dolgozó embereket akarja büntetni" - fogalmazott közleményében az amerikai tárcavezető.

Elemzők felhívják a figyelmet arra: először fordult elő, hogy az amerikai pénzügyminisztérium nemcsak a szankciók enyhítését jelentette be, hanem hajlandónak mutatkozik akár a feloldásukra is, abban az esetben, ha Oleg Gyeripaszka kivonul a Ruszalból.

A belarusz származású Oleg Gyeripaszka az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha, akit Washington - más orosz személyekkel együtt - április 6-án feketelistára tett, azzal az indoklással, hogy anyagilag támogatta a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozást. S mivel ő a Ruszal alumíniumipari óriás fő tulajdonosa is, a cég részvényeinek értéke a felére csökkent. A Ruszal fontos exportőr volt az amerikai piacon is. Az amerikai szankciók meghirdetése után egy sor nyugat-európai vállalat távolságot kezdett tartani a Ruszaltól, s a The Wall Street Journal elemzése szerint a globális fémpiacon káosz uralkodott el, a Bloomberg New York-i hírügynökség pedig arról tudósított, hogy egy német lobbicég alapanyaghiány miatt európai autógyárak bezárásának veszélyeire figyelmeztetett.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×