eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Húszezer forintos bankjegyek részlete.
Nyitókép: MTI

Meglepően egyszerű az egy százalékról rendelkezni

Hivatalos formanyomtatvány nélkül, levélben az adószám és a kedvezményezettek adatainak megadásával is lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról – jelentette ki a PwC vezető menedzsere. Honyek Péter szerint sokak nem rendelkeznek majd az 1+1 százalékról azok közül, akiknek idén már a NAV állítja ki bevallását.

A bevallás beadásának határideje 2018. május 22-e – hívta fel a figyelmet Honyek Péter. Ugyaneddig lehet eljuttatni az adóhatósághoz az egy százalékról szóló nyilatkozatot – tette hozzá. „A tavalyi évhez képest az a nagyon nagy változás, hogy körülbelül 700 ezer embernél a NAV átvállalja az adóbevallás elkészítését” – mondta, hozzátéve: ők azok, akiknek eddig a munkáltatójuk töltötte ki a dokumentumot.

Ha szeretnének egyházat és civil szervezetet támogatni, egy lezárt borítékban kell rendelkező nyilatkozatot küldeniük a NAV-nak, a boríték külsejére felírva az adóazonosító jelüket. A levélnek tartalmaznia kell a támogatni kívánt intézmény négy jegyű azonosítóját, civil szervezet esetén az adószámot is fel kell tüntetni. „Egy teljesen üres papírlap, amin rajta van ez a két szám, plusz egy boríték – amelyet meg kell címezni a NAV-hoz, és a külsején fel kell tüntetni az adóazonosító jelet – teljesen érvényes és működő rendelkezési mód” – hangsúlyozta a PwC vezető menedzsere.

Amennyiben nem rendelkezik valaki az egy százalékról, az állami költségvetés része marad, és az állam a költségvetési törvénynek megfelelően használja fel. A szakértő attól tart, hogy az említett 700 ezer adózónak a jelentős része nem fog rendelkezni az egy százalékról, és ez a pénz kiesik az egyházak és civil szervezetek költségvetéséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×