eur:
388.08
usd:
361.44
bux:
68954.3
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hat fontos változás, amelyre Orbán Viktor első beszédében utalhatott

A demográfiai helyzet javítására fog koncentrálni az új kormány - mondta Orbán Viktor kedden a választások utáni első sajtótájékoztatóján. Az MNB elemzői nemrégiben hatpontos javaslatot készítettek a demográfiai folyamatok kezelésére.

"Munka az bőségesen van. Ha a kormányzás súlypontjai felől kérdez, akkor azt tudom mondani, hogy

a következő kormányzás szándékaim szerint demográfiai súlypontú lesz"

- jelentette ki az újabb kétharmados Fidesz-győzelem utáni első sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

A Portfolio elemzése szerint sokat mondó, hogy a miniszterelnök az első nyilvános nemzetközi felszólalásán a demográfiai helyzet javítását nevezte meg a legfontosabb tervek között. A kormány már korábban hangsúlyozta, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása a cél. Orbán Viktor legutóbb épp egy évvel ezelőtt ismertette a kormány céljait ezen a területen és konkrét lépéseket is bejelentett (diákhitel-tartozás elengedés, diplomás GYED időtartamának kitolása, jelzáloghitel-tartozás csökkentése a harmadik gyermektől, családpolitikai kutatóintézet). A cél, hogy a jelenlegi 1,5-ről a természetes reprodukrációs ráta 2030-ra 2,1-re emelkedjen és ezt a gyermekvállalás támogatásával tudja elképzelni.

Mivel az elöregedést elsősorban az alacsony születésszám okozza, ezért kulcsfontosságú társadalompolitikai kihívás a születésszám további növelése - érveltek versenyképességi kiadványukban az MNB közgazdászai.

Az elemzés a demográfiai folyamatok kezelése érdekében hat fontos intézkedést javasolt:

  1. A kétgyermekesek családi adókedvezményének további emelése.
  2. A gyed felső határának növelése. A gyed összege jelenleg a figyelembe vehető jövedelem 70%-a, de van egy felső határa olyan módon, hogy az ellátás összege nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-át.
  3. A gyermek születése után járó egyszeri állami támogatás (egyszeri anyasági támogatás) növelése.
  4. Bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése.
  5. Családbarát munkahelyi környezet kialakítása.
  6. Napközbeni gyermekellátás fejlesztése.

Vannak még olyan lehetőségek, amelyek az emberi erőforrás versenyképességet javíthatják. Ezek egyike a gyermekvállalás erőteljesebb elismerése a nyugdíjrendszerben. Olyan nyugdíjrendszerre lenne szükség a jegybanki elemzők szerint, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát is, emellett indokolt lehet a felnevelt gyermek iskolázottságának figyelembevétele is. Szintén kapcsolódhat a demográfiai célokhoz az egészségügyi prevenció erősítése.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

10 óra 30 perces kezdettel hirdette meg a kormány e heti sajtótájékoztatóját, a Kormányinfóról a Portfolio élőben tudósít. A bejelentések jó részét délutánra tartogatja a kormány: ma 17.30-tól Orbán Viktor miniszterelnök és a Budapesten tartózkodó kínai elnök is bejelentést tesz - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón. Ismertették viszont a CSOK Plusz friss igénybevételi számait, szó volt a Ferihegyre közlekedő vasút esetleges kínai közreműködéssel történő megépítéséről és az idei költségvetés módosításáról is. Elhangzott: a kormány prioritási listájának az élén van a családi adókedvezmény növelése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×