eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Beindult a világ második leghosszabb repülőjárata

Megérkezett az angol fővárosba vasárnap kora reggel a polgári repülés történetének első menetrendszerű londoni nonstop légijárata Ausztráliából. Az utasok egy része egy kísérlet része volt.

A Qantas ausztrál nemzeti légitársaság Boeing 787-9-es repülőgépe helyi idő szerint szombat este 19 órakor szállt fel a nyugat-ausztráliai Perth nagyváros nemzetközi repülőteréről, és 17 óra 2 perces repülés után, brit idő szerint vasárnap reggel 5 óra 3 perckor szállt le a londoni Heathrow repülőtéren, 14 498 kilométer megtétele után.

Az új járat jelenleg a polgári repülés második leghosszabb nonstop menetrendszerű járata. A leghosszabb leszállás nélküli járatot a Qatar légitársaság működteti Doha és az új-zélandi Auckland között, de ez a táv is csak 32 kilométerrel haladja meg a Qantas új Perth-London járatának hosszát.

A Qantas eddigi leghosszabb, nem egészen 14 ezer kilométeres leszállás nélküli menetrendszerű járata a Sydney és Dallas között járat volt.

A Qantas hamarosan más európai nagyvárosokba is tervez leszállás nélküli járatokat indítani.

Járat-evolúció

Az ausztrál légitársaság eddig is közlekedtetett napi járatokat Londonba Airbus A380-as óriásgépekkel, de ezek útközben leszállnak Dubajban. E járatok menetideje a technikai megállóval együtt - az útvonaltól és az időjárási viszonyoktól is függően - 20-22 óra.

A Qantas 1947-ben indította menetrendszerű járatait Ausztrália és London között, de akkor az út négy napig tartott, hét leszállás közbeiktatásával.

Vadonatúj géppel

A Perth-ből vasárnap reggel érkezett nonstop járaton utazott Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója is.

A járatnyitó repülőgép szinte vadonatúj: a Qantas a múlt hónapban vette át és állította forgalomba. A Boeing 787-est a típus átlagánál szellősebben rendezték be: a gép turistaosztályán 166, a Premium Economy - a turista- és a business-osztály közötti szintű - részlegben 28, business-osztályon 42 ülés van; ez utóbbiakat ággyá lehet alakítani.

Kísérlet

A Perth-ből érkezett vasárnapi nonstop járaton több utas önkéntes kísérletnek vetette alá magát: különböző kisméretű orvosi észlelőműszereket viseltek, amelyek feljegyezték mentális állapotuk változását, étkezési és fizikai aktivitásukat, és azt, hogy mennyit aludtak az úton.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×