eur:
393.92
usd:
369.66
bux:
65915
2024. április 23. kedd Béla
Fontos fejlemények a mézügyben

Fontos fejlemények a mézügyben

Az import méznek meg kell felelni a magas európai minőségi elvárásoknak, az áruforgalmat és az áruk eredetét rendszeresen ellenőrizni kell – a többi között ez áll az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalásban. Március végén a tagállamok arról fognak dönteni, hogy teljesen betiltsák-e az unióban a méheket pusztító szerek használatát.

Elfogadta az Európai Parlament az európai méz és méhek védelméről szóló állásfoglalást, amelyről a jelentést a néppárti Erdős Norbert jegyzi. A képviselő elmondta, az európai parlamenti döntés legfontosabb eredménye, hogy

a mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került. 

Fontos, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, az áruforgalmat és az áruk eredetét rendszeresen ellenőrizni kell – tette hozzá a képviselő.

Az állásfoglalás elfogadása mellett újabb szavazást is kiírtak a méhek védelmében. Március 24-én a tagállamok arról fognak dönteni, hogy teljesen betiltsák-e az unióban a méheket pusztító szerek használatát – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Az elfogadott javaslat egyebek mellett kimondja, hogy az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe és a termelők támogatásába. Állítsanak össze a méh-pusztulás elleni cselekvési tervet, tiltsák be azokat a növényvédőszer-hatóanyagokat, amelyek bizonyítottan veszélyt jelentenek a méhek egészségére, valamint hozzanak létre a permetezési időszakokra vonatkozó korai előrejelző rendszert. 

A dokumentum szerint a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési támogatás összegét 50 százalékkal meg kell emelni és új támogatási rendszert kell bevezetni a 2020 utáni közös uniós agrárpolitika keretében. Annak érdekében pedig, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a külső határokon és a belső piacon végzett ellenőrzéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×