INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

méz

méhészet

európai parlament

Fontos fejlemények a mézügyben

Fontos fejlemények a mézügyben

Infostart

Az import méznek meg kell felelni a magas európai minőségi elvárásoknak, az áruforgalmat és az áruk eredetét rendszeresen ellenőrizni kell – a többi között ez áll az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalásban. Március végén a tagállamok arról fognak dönteni, hogy teljesen betiltsák-e az unióban a méheket pusztító szerek használatát.

Elfogadta az Európai Parlament az európai méz és méhek védelméről szóló állásfoglalást, amelyről a jelentést a néppárti Erdős Norbert jegyzi. A képviselő elmondta, az európai parlamenti döntés legfontosabb eredménye, hogy

a mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került. 

Fontos, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, az áruforgalmat és az áruk eredetét rendszeresen ellenőrizni kell – tette hozzá a képviselő.

Az állásfoglalás elfogadása mellett újabb szavazást is kiírtak a méhek védelmében. Március 24-én a tagállamok arról fognak dönteni, hogy teljesen betiltsák-e az unióban a méheket pusztító szerek használatát – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Az elfogadott javaslat egyebek mellett kimondja, hogy az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe és a termelők támogatásába. Állítsanak össze a méh-pusztulás elleni cselekvési tervet, tiltsák be azokat a növényvédőszer-hatóanyagokat, amelyek bizonyítottan veszélyt jelentenek a méhek egészségére, valamint hozzanak létre a permetezési időszakokra vonatkozó korai előrejelző rendszert. 

A dokumentum szerint a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési támogatás összegét 50 százalékkal meg kell emelni és új támogatási rendszert kell bevezetni a 2020 utáni közös uniós agrárpolitika keretében. Annak érdekében pedig, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a külső határokon és a belső piacon végzett ellenőrzéseket.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018