INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

bolt

fizetés

munkaerőhiány

Hatalmas a bérkülönbség a boltok között

Hatalmas a bérkülönbség a boltok között

Infostart

A boltok nem tudtak felzárkózni a bérekben. A kisboltok egyre nehezebben tudnak lépést tartani a béremelésekben, a bérkülönbségek pedig nőttek. Az év vége okozott meglepetést is: az élre ugrottak a könyv- és a játékboltokban a decemberi keresetek.

Továbbra is jókora különbségek vannak a bolti eladók, pénztárosok, árufeltöltők fizetésében – írja a Blokkk. A magasabb minimálbérek a munkaerőhiánnyal együtt feljebb tolták ugyan a kereseteket, de a legjobban és a legrosszabbul fizető boltok közötti különbség tovább nőtt az elmúlt öt esztendőben. Így 2017 decemberében a bérrangsorban első könyves-, és az utolsó halas bolt esetében 96 ezer forint volt a havi bruttó átlagkeresetek közötti különbség. Ezzel szemben 2013 januárjában az első illatszeres és az utolsó használt cikkes között csupán 44 ezer forint volt az eltérés.

A munkaerő hiánya már évek óta nyomja a nemzetgazdaság egészét, ami a jelentős béremelések ellenére sem enyhült.

Öt év alatt 66 százalékkal, 71 ezer forinttal nőtt a bolti fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete.

A bérrangsort decemberben vezető könyvesboltoknak és a játékkereskedéseknek feltehetően a karácsonyi időszakban jellemző forgalomnövekedés miatt volt szüksége minél több eladóra. Így érthető, hogy a korábban a középmezőnyben tanyázó kereskedések havi bruttó átlagkeresete ugrott a legnagyobbat a decemberi statisztika szerint. Feltűnő ugyanakkor az is, hogy

a híradástechnikai boltok bére a középmezőny aljára szorult, úgy, hogy például a használt cikk üzlet is megelőzi.

Jellemzően az élelmiszeres piac kisboltjai szorultak a bérrangsor második felébe, de ott vannak a ruhás boltok is (ebben a szegmensben nagyobb a kisboltok számszerű súlya). Az úgynevezett élelmiszer vegyes boltoknál az átlagot a nagyáruházak húzzák fel - például a kistelepülések élelmiszerboltjaival szemben.

A nagy áruházláncok átlag feletti fizetésemelést adtak dolgozóiknak, a kisebb üzletek azonban ezt nem engedhetik meg maguknak. Az öt esztendő alatti bérváltozásokat nézve a bérrangsor első felében a nagyobb keresetek mellett nagyobbak is voltak az emelések. Volt, ahol százezer forint felett tudtak emelni bért a boltok, de volt, ahol csak ötvenezer alatt. 

A bérfizetési lehetőségekben szerepet játszik az értékesítés technikája, technológiája is. A nagyobb bért általában csak korszerű logisztika, technológiai rend mellett lehet kitermelni és kifizetni, ahol a különféle működési költségek így lejjebb szoríthatók. 

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018