eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mivel járna az egyszámjegyű szja?

Mivel járna az egyszámjegyű szja?

Nem jelentene kiesést a költségvetésnek, ha több lépcsőben 3-4 év alatt egy számjegyűre csökkenne a személyi jövedelemadó - nyilatkozta megkeresésünkre a Raiffeisen Bank vezető elemzője azután, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lapinterjúban közölte: a kormány nem tett le arról, hogy az szja-t egy számjegyűre változtassa.

Az elemző szerint kedvező a pénzügyi környezet: tavaly 4 százalékos növekedést mutatott fel a magyar gazdaság és idén is hasonló várható. Nőtt a foglalkoztatottak száma és gyors bérnövekedés indult be, jelentős részben a minimálbér nagy arányú megemelése miatt. Az európai üzleti környezet kedvezőnek mondható, a gazdasági konjunktúra most van a csúcsán.

"Ezek alapján el lehet gondolkodni azon, hogy a többletforrásokat mire fordítja a következő kormány. Van lehetőség arra, hogy

a költségvetésben szerkezeti változtatásokat hajtsanak végre, ilyen lehet az egy számjegyű szja bevezetése is"

- mondta Török Zoltán.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője hozzátette: jelenleg, 15 százalékos kulcs mellett nagyságrendileg 2000 milliárd forint adóbevétel származik az szja-ból, de persze a gazdasági- és bérnövekedés miatt nem statikus állapottal érdemes számolni. "

Ha nem egyszerre, hanem 3-4 évre elosztva hajtja végre a kormány

azt a mértékű adócsökkentést, ami a végén egy számjegyű szja-t eredményezne, akkor a költségvetés szempontjából nagyjából semleges helyzetbe kerülnénk 2021-22 környékére". Kieséssel tehát fokozatosság esetén nem kellene számolni.

Török Zoltán azt is elmondta, hogy egy egyszázalékos szja-csökkentés 100 milliárdos nagyságrendű kiesést jelent, ha tehát 15-ről 9 százalékra csökkenne a személyi jövedelemadó, az összességében 600-800 milliárd forintos tételt jelentene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×