eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Megmaradhat a kedvezményes lakásáfa?

Megmaradhat a kedvezményes lakásáfa?

A piaci szereplők többsége arra számít, hogy 2020-tól az új lakások építésére vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfát a kormány egy 18 százalékos kulccsal váltja ki. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint viszont mindenkinek a jelenlegi kulcs továbbvitele az érdeke.

A lakásépítésnél mindenkinek az az érdeke, hogy maradjon az 5 százalékos kedvezményes forgalmi adó - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Hozzátette: Brüsszelből is jó hírek érkeznek, mert a 2020 utáni adójogszabályokat és irányelveket megfogalmazó bizottság mintha liberalizálná és még inkább nemzeti hatáskörbe adná az áfa-szabályozást. Az 5 százalékos lehetőséget pedig igyekeznek megtartani, megerősíteni.

"Mi arra számítunk, hogy megmarad a kedvezményes lakásáfa, és reméljük, hogy a választások után a kormány új összetételében ezzel érdemben lehet foglalkozni"

- mondta Koji László.

Hozzátette: ha nem így történne, az árthatna a szektor tisztaságának is: "a 27 vagy akár 18 százalékos áfa ugyanis is olyan sok pénzt jelent egy-egy lakásnál, hogy vannak, akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni". Az érdekeltek egyik köre "átmegy a tilosba", a másik elhalasztja vagy lemondja a lakásterveit.

Azzal együtt, hogy egy közelmúltbeli felmérés azt mutatja, különösen a 30 és 40 év közötti lakosságnál, hogy 10 megkérdezett közül 7 új lakásban szeretne lakni. A lakásépítésekre tehát hosszú távon nagy figyelmet kell fordítani, mondta a szakember.

Mi lesz 2020 után?

A Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve elmondta: 2017 egészében 30 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye, és tavaly ezen a területen összességében több mint 5 százalékkal nőttek az árak is. Egyelőre növelni tudja a teljesítményét az építőipar, feszültségek a hiányzó kapacitások miatt csak Budapesten és Pest megyében vannak.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint 2018-ban 12 százalékkal lehet magasabb az építőipar teljesítménye, és a rendelésállomány bővülése miatt még 2019-re is növekedési pályát várnak. A kérdés Koji László szerint az, hogy mi lesz 2020 után.

"Reményeink szerint addigra lehet olyan, építési beruházással együtt járó, közép- és hosszútávú programokat kitalálni, indítani, amelyek révén

nem lesznek olyan ciklusok az építőiparban, mint az elmúlt években lezajlott 4 és 7 éves ciklusok, amelyeket az ágazat nagyon nehezen tud kezelni"

- fogalmazott az ÉVOSZ elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×