eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megmaradhat a kedvezményes lakásáfa?

Megmaradhat a kedvezményes lakásáfa?

A piaci szereplők többsége arra számít, hogy 2020-tól az új lakások építésére vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfát a kormány egy 18 százalékos kulccsal váltja ki. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint viszont mindenkinek a jelenlegi kulcs továbbvitele az érdeke.

A lakásépítésnél mindenkinek az az érdeke, hogy maradjon az 5 százalékos kedvezményes forgalmi adó - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Hozzátette: Brüsszelből is jó hírek érkeznek, mert a 2020 utáni adójogszabályokat és irányelveket megfogalmazó bizottság mintha liberalizálná és még inkább nemzeti hatáskörbe adná az áfa-szabályozást. Az 5 százalékos lehetőséget pedig igyekeznek megtartani, megerősíteni.

"Mi arra számítunk, hogy megmarad a kedvezményes lakásáfa, és reméljük, hogy a választások után a kormány új összetételében ezzel érdemben lehet foglalkozni"

- mondta Koji László.

Hozzátette: ha nem így történne, az árthatna a szektor tisztaságának is: "a 27 vagy akár 18 százalékos áfa ugyanis is olyan sok pénzt jelent egy-egy lakásnál, hogy vannak, akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni". Az érdekeltek egyik köre "átmegy a tilosba", a másik elhalasztja vagy lemondja a lakásterveit.

Azzal együtt, hogy egy közelmúltbeli felmérés azt mutatja, különösen a 30 és 40 év közötti lakosságnál, hogy 10 megkérdezett közül 7 új lakásban szeretne lakni. A lakásépítésekre tehát hosszú távon nagy figyelmet kell fordítani, mondta a szakember.

Mi lesz 2020 után?

A Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve elmondta: 2017 egészében 30 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye, és tavaly ezen a területen összességében több mint 5 százalékkal nőttek az árak is. Egyelőre növelni tudja a teljesítményét az építőipar, feszültségek a hiányzó kapacitások miatt csak Budapesten és Pest megyében vannak.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint 2018-ban 12 százalékkal lehet magasabb az építőipar teljesítménye, és a rendelésállomány bővülése miatt még 2019-re is növekedési pályát várnak. A kérdés Koji László szerint az, hogy mi lesz 2020 után.

"Reményeink szerint addigra lehet olyan, építési beruházással együtt járó, közép- és hosszútávú programokat kitalálni, indítani, amelyek révén

nem lesznek olyan ciklusok az építőiparban, mint az elmúlt években lezajlott 4 és 7 éves ciklusok, amelyeket az ágazat nagyon nehezen tud kezelni"

- fogalmazott az ÉVOSZ elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×