eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Csökkenhet az autósokat terhelő egyik jelentős adó

Csökkenhet az autósokat terhelő egyik jelentős adó

Olyan mértékben drágult a kötelező felelősségbiztosítások díja az elmúlt években és nőtt az autóállomány, hogy felmerülhet a 30 százalékos baleseti adó kulcsának mérséklése.

A Világgazdaság szerint a kgfb-díjak emelkedésével és a gépjárműállomány bővülésével öt év alatt 80 százalékkal nőtt az állam baleseti hozzájárulásból származó bevétele: a piaci várakozások szerint 2017 után eléri a 45 milliárd forintot, miközben 2013-as bevezetésekor még 25 milliárd forint sem volt. A cascónál kisebb mértékben nőtt a díjbevétel, ezért ott alig kétmilliárddal emelkedett a beszedett adó.

A lap szerint sokak szerint eljött az ideje annak, hogy a 30 százalékos kulcs csökkenjen, mert a casco biztosításokra 20, a lakossági vagyonbiztosításokra 10 százalékos kulcs vonatkozik. Ésszerű lenne a kulcsok harmonizálása 10 százalék körül. Ez egyfajta rezsicsökkentés lehetne, mert az állam adóbevételei nem csökkennének az eredetinél alacsonyabbra.

Egy másik érv szerint a baleseti adó egyfajta fogyasztáshoz tartozó közteher, így az áfánál magasabb mértékes nem indokolt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a lap megkeresésére ezt írta: a kormány minden adócsökkentési javaslatot megvizsgál és a költségvetés teherbíró képességére való tekintettel dönt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×