eur:
385.26
usd:
354.71
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Csökkenhet az autósokat terhelő egyik jelentős adó

Csökkenhet az autósokat terhelő egyik jelentős adó

Olyan mértékben drágult a kötelező felelősségbiztosítások díja az elmúlt években és nőtt az autóállomány, hogy felmerülhet a 30 százalékos baleseti adó kulcsának mérséklése.

A Világgazdaság szerint a kgfb-díjak emelkedésével és a gépjárműállomány bővülésével öt év alatt 80 százalékkal nőtt az állam baleseti hozzájárulásból származó bevétele: a piaci várakozások szerint 2017 után eléri a 45 milliárd forintot, miközben 2013-as bevezetésekor még 25 milliárd forint sem volt. A cascónál kisebb mértékben nőtt a díjbevétel, ezért ott alig kétmilliárddal emelkedett a beszedett adó.

A lap szerint sokak szerint eljött az ideje annak, hogy a 30 százalékos kulcs csökkenjen, mert a casco biztosításokra 20, a lakossági vagyonbiztosításokra 10 százalékos kulcs vonatkozik. Ésszerű lenne a kulcsok harmonizálása 10 százalék körül. Ez egyfajta rezsicsökkentés lehetne, mert az állam adóbevételei nem csökkennének az eredetinél alacsonyabbra.

Egy másik érv szerint a baleseti adó egyfajta fogyasztáshoz tartozó közteher, így az áfánál magasabb mértékes nem indokolt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a lap megkeresésére ezt írta: a kormány minden adócsökkentési javaslatot megvizsgál és a költségvetés teherbíró képességére való tekintettel dönt.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×