eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Új stratégia Magyarország versenyképességének erősítésére

A versenyképesség további erősítésében kiemelt szerep jut a kis- és középvállalkozásoknak - nyilatkozta Varga Mihály.

Magyarország versenyképességének további erősítésében kiemelt szerep jut a kis- és középvállalkozásoknak - nyilatkozta az MTI-nek Varga Mihály arról a hétfői konferencián nyilvánosságra kerülő kkv-stratégiáról, amely a kormány és a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakmai együttműködésében készül el.

Hozzátette, a két fél szorosan együttműködve dolgozta ki a 2013-ban elfogadott kkv-stratégia megújított tervezetét, kifejezetten a magyar körülmények, szabályozási környezet és a vállalati sajátosságok figyelembevételével. A miniszter a megállapodás fontos tartalmi elemének nevezte, hogy a hangsúlyt a magyar kkv-k versenyképességének és termelékenységének előmozdítására kell helyezni. A szakmai anyag így külön-külön vizsgálja azokat a problémákat, amelyek a vállalkozások indulásakor mutatkoznak, illetve a növekedési szakaszban, végül az úgynevezett "érett" fejlődési szakaszban jelentkező feladatokat, nehézségeket.

A kormány 2017-ben meghirdetett versenyképességi fordulatának nélkülözhetetlen követelménye a magyar kkv-k termelékenységének növelése - húzta alá Varga Mihály. Az OECD arra kapott felkérést, hogy a magyar gazdasági, jogi környezet ismeretében, a nemzetközi tapasztalatokat, a jó gyakorlatokat is figyelembe véve fogalmazzon meg olyan stratégiai javaslatokat a kormány számára az érintett magyar kormányzati szereplők bevonásával, amelyek hosszú távon képesek a kkv szektor helyzetbe hozására, termelékenységének növelésére és így fokozottabb bekapcsolásukra a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe vagy az úgynevezett globális érték láncolatba - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy ebben a tervezésben miért az OECD Magyarország partnere, Varga Mihály elmondta: a szervezet a fejlett gazdaságok klubja, immár 35 tagállammal minden kontinensről. Az elmúlt három évtizedben az OECD gyűjtötte össze egy helyen a legtöbb tudást és tapasztalatot a működő piacgazdaságokról, nehézségekről és kihívásokról, a jó megoldásokról és talán a legtöbbet tette kutatásokkal és elemzésekkel az újabb és újabb globális kihívásokra adandó gazdaságpolitikai válaszok kialakítása érdekében.

Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács elnökeként különösen fontosnak tartja, hogy a hazai vállalkozói kör első kézből értesüljön a stratégia legfontosabb tanulságairól és eredményéről. Ezt a célt szolgálja a nemzetgazdasági tárca által szervezett hétfői budapesti konferencia, amelynek kiemelt vendége lesz Alvaro Pereira, az OECD illetékes igazgatója, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×