A nyomon követés 2002 óta kötelező a vállalkozásoknak. Ez részben az élelmiszer-biztonsággal függ össze, másrészt a cégek gazdasági működésére is komoly hatással van - ismertette az agrártárca Élelmiszeripari Főosztályának vezetője.
Laszlovszky Gábor elmondta: a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform 2015-ben azért jött létre, hogy
a cégek megismerjék a nemzetközi szabványokat és a mobilkommunikáció alapú megoldásokat.
A cél az, hogy az egész élelmiszer-ellátási láncban kiépüljön ez a rendszer. Nyugat-Európában ez a vállalkozásoknak nem teher, hanem pluszbevételt jelent, részben a rendszer nyújtotta információknak köszönhetően.
Így például Franciaországban ha egy üzletben megvásárolt csirkehús azonosítóját valaki az erre szolgáló honlapon lekérdezi, megtudhatja,
hol kelt ki a csirke a tojásból, milyen takarmánnyal etették, milyen állatorvosi beavatkozásokon ment keresztül és hol
vágták le.
Laszlovszky Gábor közölte, hogy Magyarországon ez így még nem működik, a platform létrehozásával most állunk a nulladik lépcsőfokon.
A részletekről a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform honlapján lehet tájékozódni.