eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A brit gazdaság könnyedén ledolgozhatja a Brexit hátrányait

A brit gazdaság könnyedén ledolgozhatja a Brexit hátrányait

A brit gazdaság az idén minden bizonnyal jobban teljesít majd a prognózisoknál, az elkövetkező években pedig a világgazdasági fellendülésből származó előnyök könnyedén ellentételezik majd az Európai Unió elhagyásából származó hátrányokat - jelentette ki Jim O'Neill, a Goldman Sachs egykori közgazdásza, korábbi brit pénzügyminiszter a BBC rádiónak adott interjúban.

Jim O'Neill - aki a 2016-os Brexit-referendum során az unióban maradás mellett állt ki - az interjúban úgy fogalmazott, hogy "szokatlan helyzetbe keverte magát Nagy-Britannia a kilépéssel, de egyáltalán nem ez az ország legnagyobb problémája".

Hozzátette: "nem gondoltam volna, hogy az ország gazdasága olyan jó állapotban lesz, mint amilyennek jelenleg tűnik. Északnyugat-Angliával az élen, egyes országrészek valójában sokkal jobban teljesítenek mint azt sokan gondolnák. Mindemellett a világgazdasági teljesítmény is sokkal kedvezőbben alakult a vártnál, ami sokat javít az Egyesült Királyság pozícióján."

A brit gazdaság, a világ hatodik legnagyobbika, tavaly egyes becslések szerint 1,8 százalékkal növekedett, lassabban az 2016-os 2,0 százaléknál. A Bank of England szerint az idei GDP-növekedés 1,6 százalékos lesz, Jim O'Neill szerint viszont a legalább négy százalékosra várt globális növekedés függvényében ennél magasabb.

A Cambridge Econometrics gazdaságkutató intézet nemrég kiadott elemzése szerint a brit bruttó hazai termék 3 százalékkal lehet kisebb 2030-ra, ha az ország kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az EU-t ahhoz képest, mint amekkora az unióban maradva lehetett volna. "Ha viszont ez a legrosszabb, amire a Brexit miatt számítani kell, akkor egyáltalán nincs miért aggódni" - hangsúlyozta Jim O'Neill.

"A magam részéről persze azon a véleményen vagyok, hogy egy kemény-Brexit esetén, kereskedelmi megállapodás nélkül, három százaléknál nagyobb is lehet a lemaradás" - tette hozzá, megjegyezve ugyanakkor, hogy a világgazdaságban zajló kedvező folyamatok és a termelékenység javulása együttesen az elkövetkező évtized végéig könnyedén ellentételezhetik a feltételezett három százalékos lemaradást.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×