eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Ilyen az etikus csokimikulás

A láncok üzleteiben is kapható etikus csokimikulás.

Mikulás közeledtével a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) szétnézett a hazai élelmiszerüzletekben, hol kapható úgynevezett fair trade minősítésű csokifigura - írja a Magyar Idők.

Tapasztalataik szerint a nagyobb szupermarketekben megfizethető áron kínálnak etikus csokoládét, amely fair trade-ből, vagyis méltányos kereskedelemből származik. Ez a rendszer jobb életkörülményeket biztosít a gazdáknak és tisztességesebb munkakörülményeket a dolgozóknak a fejlődő országokban.

Az első fair trade minősítésű kakaó 1994-ben került a polcokra Európában. A minőségi és jó csokoládénak magas a kakaótartalma, és nem bevonómaszszából készült. Kakaóvajat tartalmaz és nem növényi olajakat, főleg nem pálmaolajat. A pálmaolaj előállítása ugyanis nem fenntartható, mivel esőerdők és az ottani élővilág kiirtásával jár.

A TVE ismerteti, hogy az etikus csokoládégyártás azért is kiemelt jelentőségű, mert a világon mintegy ötvenmillió ember megélhetése függ a kakaótermesztéstől, a forgalomba kerülő kakaónak viszont mindössze 1,2 százaléka rendelkezik fair trade minősítéssel. A kakaó nagy része Nyugat-Afrikából érkezik, a főbb termelő országok Elefántcsontpart és Ghána.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idehaza a Lidl, az Aldi és a CBA üzletlánc boltjaiban talált etikus csokimikulásokat. 2017 februárjában az egyesület cseh, lengyel, szlovák és máltai partnerekkel közös regionális kampányt és petíciót indított. Azt kérték a legnagyobb szupermarketláncoktól, hogy bővítsék fair trade termékkínálatukat. Közel háromezer aláírás gyűlt össze, a petíció 21 vezető láncot vett célba, összesen öt országban.

Magyarországon a fogyasztók a Tescónak, a CBA-nak, a Coopnak, a Lidlnek és a Sparnak küldhetik el a fair trade iránti igényüket.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×