INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

varga mihály

építőipari áfa

határidő

Varga Mihály elmondta, meddig marad a kedvezményes építőipari áfa

InfoRádió

A nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy a határidőnek fontos szerepe van.

A korábban meghirdetett határnapon (2019 végén) túl nem marad a kedvezményes építőipari áfa, a kormány asztalán nincs olyan javaslat, ami kitolná ennek határidejét - mondta Varga Mihály, aki szerint

azért pörgették fel a vállalkozások a beruházásaikat, mert ez egy fix határidő.

"Ha ez a határidő nem lett volna, valószínűleg sokkal lassabban, kényelmesebben álltak volna ehhez a lehetőséghez, így pedig az emberek élni szeretnének ezzel a kedvezményes áfával" - magyarázta a nemzetgazdasági miniszter.

Idén az első háromnegyed évben közel 8000 lakás épült, és arra számítanak, hogy az év végéig akár 10 ezernél is több lehet a megépült lakások száma - ez jóval több a tavalyinál. Emellett 52 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban.

"A kormánynak azon kettős célja, hogy a demográfiai trendek megfordításában segítsen - vagyis hogy kedvezményesebbé, elérhetőbbé tegyék a lakás megszerzését a gyermeket vállalók számára, ugyanakkor a gazdaság is a beruházási oldalról kapjon az építőiparon keresztül támogatást -, megvalósult, és ezt folytatni kell. Ha eljutunk a határidőhöz, el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e kitolni, de most nem ez a hatályos, a parlament által elfogadott adójogszabály 2018-ra" - mondta Varga Mihály.

Szeretnének javítani az építőipar kapacitásának a gazdasági válság után kialakult szűkösségén és az a céljuk, hogy a jövőben az ingadozó beruházási ciklusokban se legyenek az ágazatnak nagyobb veszteségei. Az építőipar növekedésében segített a kedvezményes áfa is, a további lehetőségekről pedig a pénteki ágazati csúcstalálkozón fognak beszélni.

"Az áfa mértékei nem fognak változni a következő 2-3 évben. Amin változtatni tudunk, az az, hogy a kapacitások egészségesebben terüljenek el az ország területén, az építőipari gépek beszerzése hatékonyabb legyen" - mondta a témákról a miniszter, hozzátéve, hogy a másik fontos, megbeszélni való terület a szakképzés lesz, mert meg kell oldani a munkaerőhiányt.

Kapcsolódó hang

Meddig marad a kedvezményes építőipari áfa?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018