eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre több pénzt küldenek haza a magyarok

Átlagosan 92 ezer forintra emelkedett tranzakciónként a pénzküldő szolgáltatással Magyarországra küldött összegek értéke az év első kilenc hónapjában.

A magyar háztartások és magánszemélyek elsősorban Németországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Ausztriából kaptak készpénzt, jellemzően kétszer nagyobb összegben, mint amennyit ők maguk ugyanilyen módon, elsősorban a környező kelet-európai országokba családtagjaik vagy ismerőseik számára küldtek – derült ki a MoneyGram nemzetközi személyközi pénzküldő szolgáltató partnere, a Corner Group elemzéséből.

A Magyarországra irányuló pénzküldések során, a felhasználók tranzakciónként átlagosan 92.355 forintot, vagy 527 eurót, vagy 733 dollárt küldtek haza családtagjaiknak. A tranzakciók 44 százaléka budapesti, 10 százaléka debreceni, 9 százaléka pécsi, 8,5 százalék-a szegedi, 3 százaléka pedig székesfehérvári kedvezményezetteknek érkezett – derül ki az elemzésből.

Jelentősen nőtt a Magyarországról közvetlenül külföldre küldött összegek értéke és a tranzakciók száma is.

A magyar magánszemélyek által, külföldön élő családtagjaiknak vagy ismerőseiknek küldött összegek értéke pedig tranzakciónként átlagosan 102 159 forint, vagy 681 euró, vagy 853 dollár volt. Az elküldött pénzösszegek 7,8 százalékát Romániában, 5 százalékát pedig Ukrajnában vették át a címzettek.

Pozitív mérleg

Az Eurostat elemzése szerint a külföldön élő magyarok 663 millió eurót (206 milliárd forint) utaltak haza 2016-ban. A Portfolio szerint az Európai Unió statisztikai hivatala azokat az átutalásokat vette figyelembe, amelyek a "nem rezidens" és a "rezidens" háztartások között mozognak. Ez annyit jelent, hogy a tartósan külföldön dolgozó, életvitelszerűen ott élő magyar állampolgárok ennyi pénzt bizonyosan átutaltak magyarországi "rezidenseknek", vagyis azoknak, akik itthon laknak. A legtöbb pénzt Németországból és Nagy-Britanniából küldték tavaly.

Magyarország azok közé tartozik, ahol az átutalások mérlege jelentősen pozitív. A mindössze 100 millió eurós kiutalást levonva 563 millió eurós (175 milliárd forint) többlet adódik, ennél csak öt ország produkál nagyobb aktívumot az Európai Unióban.

Lengyelországban 2,8 milliárd, Romániában 2,2 milliárd, Bulgáriában 860 millió, Litvániában pedig 666 millió euró az átutalások pozitív egyenlege.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×