eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Égető gondok, még több vendégmunkásra lenne szükség

Tovább kellene egyszerűsíteni az Ukrajnából és Szerbiából érkező építőipari vendégmunkások hazai munkavállalását, hogy a enyhítsék - mondta a napi.hu-nak Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

Az építőipari szakemberhiány ma már komolyan veszélyezteti a beruházások befejezésének határidejét, a szakmunkások hiányától mind a köz-, mind a magánmegrendelők szenvednek. A szakma nem vonzó a fiataloknak, s a képzés színvonala, tartalma sem igazodik az igényekhez, az új technológiákhoz. Így nem csak a válság miatti pályaelhagyók vagy a külföldre távozottak hiányoznak, az iskolákból sem kerül ki elég új szakmunkás, ráadásul a végzettek képzettsége azt az igazoló papír ellenére sem elégséges - vélik a piaci szereplők.

Az ÉVOSZ a szakképzés átalakítása mellett foglal állást, ám ez önmagában nem elegendő, mert hosszabb távon is hiányozni fognak azok a gyerekek, akik részt vehetnek a színvonalasabb oktatásban -mondta a napi.hu-nak Koji László, a szervezet elnöke.

Kétféle megoldás lehet:

  • A külföldi, EU-n kívüli országból érkező vendégmunkások ideiglenes alkalmazása inkább átmenetileg enyhít a gondokon,
  • A termelékenység növelése, az építőipar hatékonyságának javítása tartós megoldást hoz, de csak hosszabb távon segíti ki a szektort a bajból.

A szerb, ukrán vendégmunkások foglalkoztatásának egyszerűsítése érdekében már történtek lépések, de az ÉVOSZ szerint ezek nem elégségesek. Eddig kilenc építőipari szakmában könnyítették meg a szerbiai és ukrán építőipari munkavállalók foglalkoztatást, az építőiparban azonban mára minden szakma hiányszakmává vált, ezért az elnök szerint indokolt lenne a lehetőségeket az ágazat teljes spektrumára kiterjeszteni.

Az ügyintézést egyszerűsítené, ha relációnként egy-egy kormányhivatal foglalkozna a vendégmunkások regisztrálásával, nem pedig az országban az összes - az az egy viszont országos hatáskörű regisztrációt biztosíthatna. Így például az ukrán vendégmunkások a nyíregyházi, a szerbek a szegedi kormányhivatalnál regisztrálhatnának - a most lehetséges

9 hónap helyett jobb volna legalább 2 évre.

Az ÉVOSZ-elnök szerint mindkét országból adott kontingenst fogadhatnánk, ennek nagyságát félévente felülvizsgálhatnák, emellett szakmai feltételeket is támaszthatnának az érkezőkkel szemben, hogy valóban szakképzett, jól használható szakemberek érkezzenek a kivitelezésekre.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×