eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Új iparág került veszélybe Magyarországon

Új iparág került veszélybe Magyarországon

Tizenöt év után kikerült az építőipar a bedőlő cégek top hármas listájából - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. most közzétett indexéből. A felmérés azt is megállapította, hogy 2017 harmadik negyedévében tovább csökkent a felszámolt vagy törölt cégek száma.

Az elmúlt negyedévben folytatódott a felszámolási eljárások és a kényszertörlések folyamatosan csökkenése – emelte ki a Bisnode Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az első háromnegyed tekintve 20 százalék feletti a visszaesés mindkét eljárás esetében.

„A működő cégek száma is csökken, ezért természetes, hogy kevesebb az eljárás is. Ez azonban még nem biztos, hogy jó irányba befolyásolja a kockázatosságot, de az eljárások számában lényegesen nagyobb volt a csökkenés, ezért kimondható, hogy a magyar gazdaság kockázatossága - a vállalkozások kockázatossága, nem fizetése okán - csökkent.”

Keleti József az országos Bisnode bedőlési indexről, ami a fizetésképtelenségi eljárások számát vetíti rá a működő cégek számára, elmondta, hogy 1,27 százalék, megjegyezve, hogy 2015-ben ez 3 százalék fölött volt.

„Az átlagot meghaladó bedőlési index főleg a dél-keleti megyékben tapasztalható. Egy megye szerepel két százalék fölötti adatokkal a statisztikánkban: Heves megye.”

Az ügyvezető igazgató jelezte,

a legkockázatosabb iparágak toplistáján idén trónfosztás történt.

„Nagyjából tíz évig az építőipar vezette a listát, két-három éve a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás átvette, most pedig az élelmiszeripari és dohánytermékgyártó vállalkozások mutatják a legnagyobb bedőlési arányt. A tavalyi nyolcadik helyükről ugrottak az elsőre.”

A második legkockázatosabb iparág a gépjármű-, motorkerékpár-kereskedelem és javítás. Keleti József szerint a legnagyobb meglepetés az, hogy az építőipar hatodik a listán.

„Az elmúlt tizenöt évben a top háromból nem tudott kikerülni. Ezt is megértük.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×