INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

lakáshitel

támogatás

előtörlesztés

Elengedi a kormány a lakáshitelek egy részét - itt vannak a részletek

Elengedi a kormány a lakáshitelek egy részét - itt vannak a részletek

InfoRádió

Megjelent az a kormányrendelet, amelynek értelmében minden harmadik és további, újonnan születő gyermek után átvállal a kormány 1-1 millió forint lakáshitel-tartozást a szülőktől.

337/2017. (XI. 14.) számon jelent meg a november 14-ei Magyar Közlönyben a rendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről. A 2018. január 1-jétől hatályos rendelet alapján azoknak a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek a csökkentésére is igénybe lehet venni a támogatást, amelyet már felvettek. A jövőben felveendő hitelek közül csak a kifejezetten lakáscélú hitelek csökkenthetők így - írja a Portfolio.

A meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, illetve az újonnan felvett

lakáscélú hitelekből engednek el 1-1 millió forintot új gyermek születése esetén. 

Minden 2018. január 1-je után megszülető 3. és további gyermek után igényelhető, meglévők vagy 1. és 2. gyermekek után nem. Azon gyermekek után is igényelhető, amelyek "még csak úton vannak" (a terhesség 12. hetétől) vagy örökbefogadottak.

17 milliárdos kiadással számol a kormány jövőre (ez évi 17 ezer gyermeket jelentene), de ez felülről nyitott keretösszeg. A bankok ezt előtörlesztésként számolják el, az előtörlesztési díjat az állam fizeti.

További részletek:

  • A támogatás a területileg illetékes járási hivataloknál igényelhető, ez keresi meg a bankot, amely előtörlesztési szándékként értelmezi a hivatal megkeresését.
  • Házastársak, élettársak csak együttesen igényelhetik a kedvezményt, nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.
  • Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.
  • A támogatás elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel, ha pedig a tőketartozás már kisebb a támogatás összegénél, akkor (ide nem értve a késedelmi kamatot) a tőketartozás járulékai csökkenthetők vele. Ha ezek is "elfogynak", az 1 millió forintig fennálló különbözet nem vehető fel.
  • Csak köztartozásmentes, illetve büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült igénylők vehetik fel. A feltételeket (a lakáshitelhez kapcsolódókat is) a járási hivatal ellenőrzi.
  • A járási hivatal a kérelem elbírálásáért díjat és egyéb költséget az igénylő részére nem számíthat fel, a járási hivatal határozattal dönt a támogatásról.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018