eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Matolcsy György elmondta, most mire készülhetünk

Matolcsy György elmondta, most mire készülhetünk

A monetáris fordulat, a jegybanki kamatcsökkentések és a monetáris kondíciók tartós lazításának köszönhetően 2013 óta 1600 milliárd forint, ebből 2017-ben 600 milliárd forint kamatmegtakarítása keletkezett az államnak - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

A jegybankelnök a Mérlegen az elmúlt 8 év - Figyelő TOP200 gazdasági konferencián kiemelte:

a kormány és a jegybank intézkedései 2010 óta 12 nagy gazdasági fordulatot generáltak, és most elindították a tizenharmadikat, a versenyképességi fordulatot.

Matolcsy György szerint az elmúlt 8 évben, főleg annak első éveiben Magyarország gazdaságtörténeti léptékű eredményeket ért el, a reformok egyszerre stabilizálták a gazdaságot, segítették a növekedési fordulatot.

Ismertetése szerint a 12 gazdasági fordulat három nagy fordulat részeként következett be. Az ország 2010-től költségvetési fordulatot hajtott végre, ennek részeként a kormány átalakította az adórendszert. A következő nagy fordulat az adórendszerben valósult meg az egykulcsos szja bevezetésével és a családpolitikai kedvezmények beépítésével. A munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adók irányába tolódott el a teherviselés - jelezte Matolcsy György.

Kiemelte, hogy az adóváltozások munkavállalásra, magasabb teljesítményre és tanulásra ösztönöztek. Ennek eredményeként a munkanélküliség rekordalacsony szintre süllyedt, a foglalkoztatottság pedig nagymértékben javult.

Az államháztartási fordulat során 2012 óta pozitív az elsődleges költségvetési egyenleg. Az államadósság területén is jelentős csökkenés volt, és az ország kikerült a túlzott-deficit eljárás alól - emlékeztetett.

2013-tól monetáris politikai fordulat következett be, amelynek eredményeként az alapkamat historikus mélységbe süllyedt, a tartósan laza monetáris kondíciók hozzájárultak az államadósság, az állam kamatkiadásainak mérséklődéséhez.

A hosszú futamidejű állampapírok hozamai is mérséklődtek, ez hozzájárult a csökkenő államadóssághoz. Az eredmények között emelte ki azt is, hogy az államadósságon belül a mérséklődő devizaarány csökkentette az ország sérülékenységet.

Matolcsy György szavai szerint fordulat történt a vállalati hitelezésben is, amihez az MNB növekedési hitelprogramja nagymértékben hozzájárult. A kis- és középvállalatok (kkv-k) hitelezésének bővülése a kedvezőnek tekintett évi 5-10 százalékos sávba jutott.

Úgy vélte, a következő években is az 5-10 százalékos sávban maradhat a vállalati hitelek bővülése, ami egy fenntartható pálya.

Jelentős strukturális reformnak nevezte a devizahitelek forintosítását, aminek eredményeként 1000 milliárd forinttal csökkent a háztartások tarozása. Miközben hitelezési fordulat történt és csökkent a jegybanki alapkamat, ezzel párhuzamosan szűkítették az MNB mérlegét, mindez nem volt általános a világ jegybankjainál - jelezte.

Matolcsy György kiemelte, hogy növekedési fordulat is lezajlott a magyar gazdaságban, 2013-tól kezdve két százalék felett volt a gazdasági bővülés, és remélhető, hogy az idén 3,5 százalék fölötti lesz.

Most a versenyképességi fordulaton van a sor, az ország felzárkóztatása érdekében - mondta, hozzátéve, hogy a világ objektív mutatókat használó versenyképességi rangsorai szerint Magyarország a világ országai között előkelő helyen szerepel. Az úgynevezett gazdasági összetettség mutató szerint Magyarország 2015-ben a világ országai között a TOP 10-ben, a nyolcadik helyen állt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×