INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

vagyonosodási vizsgálat

nav

életszínvonal

büntetőeljárás

adózás

Egy eltűnt NAV-ellenőrzési forma térhet vissza

Egy eltűnt NAV-ellenőrzési forma térhet vissza

InfoRádió

Az új adóigazgatási rendtartásról szóló törvény most közismert tervezete több változtatást is tartalmaz.

A törvényből kikerül az a kitétel, hogy vagyonosodási vizsgálatot csak akkor lehet indítani, ha egyúttal büntetőeljárás is folyamatban van. Ennek 2016-os bevezetésével gyakorlatilag megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok, de a mostani tervezet már nem tartalmazza ezt a részt - írta a Világgazdaság.

Nagy kérdés, hogy a törvényhez kapcsolódó, az ellenőrzési kereteket meghatározó, későbbre ígért kormányrendelet ismét szűkíteni fogja-e a vagyonosodási vizsgálat feltételeit.

Az életmód alapján

A másik változás a vagyonosodási vizsgálatok egyik tipikus eszközével, a becsléssel kapcsolatos. Ha a vállalkozó életvitele és bevallott jövedelme között nagy a különbség, akkor az adóhatóság a látható vagyon alapján feltételezhet egy jövedelmet, amelyből az adott életszínvonalat fenn lehet tartani. A valós jövedelem és a becsült közti különbség után megállapítja a meg nem fizetett adót. Ennek mértékét lehet vitatni, a becslés jogosságát azonban nem.

A törvény jelenlegi tervezete egyelőre nem tartalmazza a becslés részletes szabályozását, csak a definícióját. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a szabályozás nem igényel törvényi szintet, ezért ezt is a később elkészülő kormányrendeletben határozzák majd meg.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018