eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy eltűnt NAV-ellenőrzési forma térhet vissza

Egy eltűnt NAV-ellenőrzési forma térhet vissza

Az új adóigazgatási rendtartásról szóló törvény most közismert tervezete több változtatást is tartalmaz.

A törvényből kikerül az a kitétel, hogy vagyonosodási vizsgálatot csak akkor lehet indítani, ha egyúttal büntetőeljárás is folyamatban van. Ennek 2016-os bevezetésével gyakorlatilag megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok, de a mostani tervezet már nem tartalmazza ezt a részt - írta a Világgazdaság.

Nagy kérdés, hogy a törvényhez kapcsolódó, az ellenőrzési kereteket meghatározó, későbbre ígért kormányrendelet ismét szűkíteni fogja-e a vagyonosodási vizsgálat feltételeit.

Az életmód alapján

A másik változás a vagyonosodási vizsgálatok egyik tipikus eszközével, a becsléssel kapcsolatos. Ha a vállalkozó életvitele és bevallott jövedelme között nagy a különbség, akkor az adóhatóság a látható vagyon alapján feltételezhet egy jövedelmet, amelyből az adott életszínvonalat fenn lehet tartani. A valós jövedelem és a becsült közti különbség után megállapítja a meg nem fizetett adót. Ennek mértékét lehet vitatni, a becslés jogosságát azonban nem.

A törvény jelenlegi tervezete egyelőre nem tartalmazza a becslés részletes szabályozását, csak a definícióját. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a szabályozás nem igényel törvényi szintet, ezért ezt is a később elkészülő kormányrendeletben határozzák majd meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×