eur:
394.62
usd:
369.67
bux:
65678.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Itt a nagy kérdés: a járulék csökkenjen vagy az államadósság?

Itt a nagy kérdés: a járulék csökkenjen vagy az államadósság?

19,5 százalékra csökkenhet január elsejétől a munkáltatókat érintő szociális hozzájárulási adó a nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslata szerint. A kormány ezzel feszesebbé teheti a munkaerőpiacot és támogathatja a gazdasági növekedést – vélekedett az Erste Bank elemzője. Ürmössy Gergely az InfoRádiónak elmondta, szerinte a 40 milliárd forintos kiadás ugyanakkor magasabb államháztartási hiányhoz is vezethet.

Az idei bérnövekedési ütem meghaladta a 11 százalékot, így a kormány a tavaly ígért két százalék helyett2,5 százalékponttal csökkenti a munkáltatói járulékokat január 1-jétől, ezzel támogatva a gazdasági növekedést – magyarázta a szakértő.

A minisztérium szerint ez 40 milliárd forintos bevételkiesést jelent az államkasszának, vagyis ennyit takaríthatnak meg a vállalatok nemzetgazdasági szinten. Bár ez nem tűnik az állami költségvetés számára nagy összegnek, de a kormánynak arra is ügyelnie kell, hogy emiatt ne legyen magasabb a hiány 2018-ban – tette hozzá az elemző. Szerinte a mostani gazdasági felíveléssel lehetne csökkenteni az államadósságot, ennek üteme azonban lassulhat, ha a kabinet folyamatos adó- és járulékcsökkentésre fordítja a felfelé ívelő konjunktúrából származó bevételeket.

A köztehercsökkentés hatására tovább élénkülhet a belső fogyasztás is. A szakértő mégis úgy látja, hogy az ezzel járó kiesést bevételi vagy kiadási oldalon egyensúlyozni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×