eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kettészakadt az ország - megdöbbentő adatok

Kettészakadt az ország - megdöbbentő adatok

Több tekintetben is csökkent az ország nyugati és keleti fele közötti különbség, a jövedelmek terén azonban továbbra is hatalmas a szakadék - írja szombati lapszámában a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A KSH friss kiadványa szerint a nyugat-magyarországi megyékben, valamint Budapesten voltak a legmagasabbak az átlagos havi nettó keresetek 2017 első fél évében:

  • a fővárosban 246 ezer forint,
  • Győr-Moson-Sopron megyében 200 ezer,
  • Komárom-Esztergom és Fejér megyében 189, illetve 184 ezer forint körül voltak az átlagos fizetések.
  • Az északkeleti megyékben és Békésben ugyanakkor még a 150 ezer forintot sem érték el a bérek,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb, 134 ezer forint volt a havi nettó átlagkereset.

A munkanélküliség az ország összes régiójában csökken, és nő a foglalkoztatottak aránya, a keleti és a dél-dunántúli megyékben azonban rosszabb a helyzet.

A jövedelem terén sereghajtó

Szabolcsban a legmagasabb, 8,8 százalékos a munkanélküliségi ráta,

56 százalékos foglalkoztatás mellett. Baranyában 7,6 százalékos, Jász-Nagykunban, valamint Somogy és Nógrád megyében 7 százalék körüli munkanélküliséget mért a KSH az idei második negyedévben. A legalacsonyabb a munkanélküliség a Dunántúl északi felén, valamint Budapesten és Pest megyében, ezekben a térségekben 1,6 és 3,1 százalék között van a ráta - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×