eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sztrájkveszély az Auchannál is

Sztrájkveszély az Auchannál is

Az Auchan­ban is éleződik a bérvita. Legalább 20-30 ezer forint az eltérés a társaság béremelési ajánlata és a szakszervezetek követelése között, emellett 10-15 százalékos létszámhiány is lehet az áruházakban – írja a Világgazdaság.

A gazdasági lap szerint a Tesco után az Auchannál is sztrájkra készülnek a dolgozók, ha a bértárgyalások során nem sikerül megegyezni a vállalat vezetőségével. Az áruházlánc képviselői és a szakszervezetek múlt hét pénteken ültek először tárgyalóasztalhoz, legközelebb pedig jövő kedden egyeztetnek.

A munkavállalók képviselői szerint

legalább 10-15 százalékos az általános létszámhiány a bolthálózatnál.

A lap azt írja, az élelmiszer-kiskereskedelemben súlyos probléma a munkaerőhiány, de értesüléseik szerint a béremelés terén is jelentős, legalább 20-30 ezer forintos az eltérés a munkáltató és a szakszervezetek álláspontja között. A második tárgyaláson közelíteniük kell az elképzeléseket, ha nem akarják, hogy náluk is a Tescóhoz hasonló válsághelyzet alakuljon ki.

Mint ismert, idén a garantált bérminimum bruttó 129-ről 161 ezer forintra nőtt. Az Auchannál is probléma lehet, hogy a 25 százalékos emeléshez képest a dolgozók ténylegesen csak 10-12 százalékkal vihetnek többet haza. Ennek az az oka, hogy a béreket a korábban megadott pótlékok, kiegészítések nélkül toldották meg a törvényileg szabályozott mértékben. Akár a foglalkoztattak 40-50 százaléka is ebbe a kategóriába tartozhat.

A szakszervezetek szerint viszont a jogszabályoknak való megfelelés mellett a munkaerőpiaci helyzetnek is megfelelően kell kialakítaniuk a munkáltatók béremelését.

Az Auchan Retail Magyarország vezetősége mindent elkövet munkatársai elégedettségéért és odafigyel alkalmazottjai igényeire, valamint egész évben kapcsolatban áll a szociális partnerekkel is – közölték a Világgazdasággal. Az elmúlt két év alatt a összesen 2,7 milliárd forintot fordítottak magyarországi bérfejlesztésre, és átlagosan 24 százalékkal növekedett az áruházi munkatársak bruttó munkabére. Valamint stabil munkáltatói hátteret, bérezést és juttatásokat és a részvényesi program mellett a munkatársak képzését, fejlődésében való közreműködést és hosszú távú karrierutat ígért a vállalat.

A Tesco és munkavállalói között is folytatódnak a tárgyalások október 13-án, melynek tétje a hipermarket 15 ezer forintos bérelőnye a januártól 180 500 forintra emelkedő garantált bérminimum okozta helyzetben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×