INFORÁDIÓ 
2020. január 19. vasárnap
Márió, Sára

műanyag zacskó

hulladék

eu

környezetvédelem

Kivégzi a kormány a bolti nejlonzacskókat

Kivégzi a kormány a bolti nejlonzacskókat

InfoRádió

A reklámtáskák mellett a boltokban ma még ingyenesen kapható nejlonzacskókra is kiterjesztheti a kormány a csaknem kétezer forintos termékdíjat. A műanyaghulladék visszaszorítását célzó javaslatról még az őszi ülésszakban tárgyalhat az Országgyűlés - írta a Magyar Idők.

A műanyag szatyrokra korábban kivetett különadó, a környezetvédelmi termékdíj bevezetésével jelentősen visszaszorult a boltokban korábban ingyenesen kapható nejlontáskák száma. A 2012-ben meghozott szabály szerint kilónként 1900 forintos pluszteher terheli a boltokban kapott reklámtáskákat.

A termékdíj emelt összege ma még csak a bevásárlótáskákra vonatkozik, de a kormányzat kiterjesztheti a boltokban csomagolás nélkül kapható áruk szállítására használt zacskókra, amelyekre mindössze kilónkénti 57 forintos tételt szabott ki korábban a kormányzat.

A hulladékok mennyiségének csökkentése jegyében uniós előírás, hogy a nejlonzacskók számát 2019 végéig fejenként kilencvenre, 2025 végére pedig 40 darabra kell visszaszorítani.

Ez a szám tavaly fejenként 88 darab volt.

A nejlonzacskók használatának csökkentése érdekében még az idén módosítanák a környezetvédelmi termékdíjról szóló rendeletet. A javaslatról az őszi ülésszakban dönthet a parlament.

A módosítás lényege, hogy bizonyos műanyag zacskók termékdíját a jelenlegi kilónkénti 57 forintról 1900 forintra emelnék. Ez alól

kivételt képeznének a nagyon könnyű zacskók, amelyek például a zöldség-gyümölcs csomagolására és szállítására használatosak.

A korlátozás ezen a téren ugyanis egyelőre higiéniai akadályokba ütközik.

A javaslat ugyanakkor szigorú korlátokhoz kötné a különösen nagy veszélyt jelentő, úgynevezett oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását.

Ezeken a zacskókon a "biológiai úton lebomló" felirat súlyosan megtévesztő,

hiszen az apró darabokra bomló csomagolóanyag nemhogy védi, hanem még a hagyományos daraboknál is nagyobb kárt okoz a környezetnek.

A különböző kémiai adalékanyagok hozzáadásával készült zacskók idővel apró darabokra hullanak, ezek azonban nem bomlanak tovább. Az aprózódás pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi az összegyűjtésüket

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018