eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Facebook brutális sebességgel száll partra Európában

A Facebook brutális sebességgel száll partra Európában

Napokon belül aktiválják azt az 6600 km hosszú kábelt, melyen 160 terabites sebességgel jön a Facebook.

Elkészült az Észak-Amerikát és Európát összekötő vízalatti kábel, amelyen a Facebook, a Microsoft és a Telefónica szolgáltatásai ömlenek ezután át, másodpercenkénti 160 terabites sebességgel.

Először tavaly májusban érkezett hír arról, hogy igen hosszú transzatlanti adatkábelt épít ki a Facebook és a Microsoft. A redmondiak bejelentése szerint most fejeződtek be a munkálatok a MAREA névre keresztelt vezetéken, ami az Atlanti-óceán fenekén, több mint 5000 méter mélyen fut végig. Célja pedig az, hogy gyorsabbak legyenek a vállalatok szolgáltatásai - írja a hvg.hu.

*

Microsoft

A Virginiából induló és a spanyolországi Bilbaóban véget érő, másodpercenként 160 terabites sávszélességet biztosító kábel a maga nemében a leggyorsabb szolgáltatást biztosítja. Erre szüksége is van a vállalatoknak, a Facebooknak a hozzá tartozó Messengerrel, Instagrammal és WhatsAppal együtt már 2 milliárdnál is bőven több felhasználót kell kiszolgálnia; de a Microsoft szolgáltatásainak is hasonló nagyságrendű adatforgalmat igénylő tábora van, ha összeadjuk az Azure felhőszolgáltatást, a Bing keresőt, az Office 365-öt, a Skype-ot és az Xbox online funkcióit.

A kábelen zajló adatforgalmat októberben indítják be. Az üzemeltetést a Telefónica leányvállalat, a Telxius végzi majd. A Facebook és a Microsoft forgalma mellett megmaradó szabad kapacitást más vállalatok is megvásárolhatják majd.

Az óceánok mélyén futó optikai kábelek karbantartása egyébként nem is mindig olyan egyszerű feladat. Időnként például cápák is rágcsálják a vezetékeket, egyet sikerült is levideózni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×