eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Egyetlen rovaron múlik egy egész ágazat sorsa

Az elmúlt három évvel összehasonlítva jó lehet a diótermés idén - mondta az InfoRádiónak a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója. Gara Miklós hozzátette: idén sem a jég, sem a fagy nem tizedelte meg a dióültetvényeket, de van egy kártevő, amelyik még veszélyes lehet a termésre.

Bár a szüret a Balaton déli oldalán csak a jövő hét közepén indul, a szakemberek optimisták, mert mint a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kilátások összességében kedvezőek. Gara Miklós jelezte, az elmúlt három évben nagyon rossz volt a diótermés, ami látszik is az árakon.

Egyetlen rovaron múlik egy egész ágazat sorsa

„Az elmúlt évekhez képest nagyobb termés van a fákon, de látszik, hogy a diólégy nyüve jelentős károkat okozhat. Ezt onnan lehet látni, hogy a zöld burok feketés-barnás színnel nyílik fel és a fehér vagy sárgás színű dióbél is sötét lesz, ami a fogyasztó számára kevésbé vonzó.”

Azt egyelőre nehéz megmondani, milyen arányban lesznek az eladathatatlan diók – tette hozzá Gara Miklós. A károsodás mértéke attól függ, hogy a kártevő által megtámadott növényen megjelenő különböző gombák közül melyek kerülnek túlsúlyba, az elszíneződés mellett kiszáradhat, penészesedhet a dióbél is – mondta a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója.

„Ettől függ, hogy azért ipari felhasználásra alkalmas vagy ki kell dobni a diót.”

A magyarországi dióültetvények nagyságát nehéz pontosan megmondani, mert ugyan a területalapú támogatások miatt az üzemszerű termőterületekről vannak pontos adatok, 5500-6000 hektár, aminek jelentős része fiatal ültetvény, tehát még nincs termőkorban, azonban a kertekben, az utcán vagy az erdő szélén lévő diófák, illetve diótermés mennyisége nem ismert – hangsúlyozta Gara Miklós.

Egyetlen rovaron múlik egy egész ágazat sorsa

A betakarított mennyiség összességében valamivel több lesz, mint tavaly a Kárpát-medencében.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×