eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nehezebb világ jöhet az áfacsökkentés után

A vendéglők a kisebb áfával sem tudtak több étket eladni, igaz ugyan, hogy a 18 százalékosra csökkent áfa nem is nagyon látszódott meg az étlapokon. Az éttermeknek a június volt az első jó hónapja, a családok ekkor kezdtek el mélyebben beletúrni a zsebükbe.

Az idei év elejétől 27-ről 18 százalékra csökkent a vendéglátás jelentősebb részében az áfa, ennek ellenére nem tudtak több enni-innivalót eladni a vendégeknek. A munkahelyi vendéglátás piaca viszont nőtt, ahol pedig maradt a 27 százalékos áfakulcs - írta a piacesprofit.hu a KSH adatai alapján.

Habár a bevétel nőtt a vendéglátóhelyeken, ez azonban csak az áfacsökkentés ellenére időközben bekövetkezett áremelkedés gyümölcse volt az elmúlt hónapokban. Míg 2016 első félévében 421 milliárd forint volt a kereskedelmi vendéglátás bevétele, addig 2017 hasonló időszakában 431 milliárd forint. Az emelkedés azonban nem a forgalom növekedéséből származik.

2018. január 1-jétől ráadásul bevezeti a kormány a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Habár ekkor az áfakulcs már csak 5 százalékos lesz, ám az új adó az árbevételre terhelődik, annak négy százaléka lesz.

Ez az összeg mindenképpen jelentős teher lehet az étterem-tulajdonosok számára, hiszen az árbevételre számítódik,

függetlenül attól, hogy az adott étteremnek milyen a jövedelmezősége.

A témával kapcsolatban a blokkk.com-nak később egy ágazati dolgozó elmondta: vendéglátós szakmai körökben, fórumokon, amelyeken ő részt vett és a kormányzati álláspontot ismertették, nem hangzott el, hogy az áfakulcs csökkentését a fogyasztói áraknak is követniük kell. A szakma felé ráadásul az az elvárás fogalmazódott meg, hogy az ÁFA csökkentésből eredő megtakarítást a bérek emelésére és felújításra kell fordítani.

Elmondása szerint nemcsak a minimálbér emelése rótt nagy terhet a vendéglátósokra ráadásul, hanem a beszerzéseik esetében a kereskedelemben történt drágulás is. A nyilatkozó szerint sok helyen (nem elégben, tette hozzá) sokat javult a minőség, ami így is a csökkentett áfa hatásaként következett be.

Megemlítette: azzal kellene már most foglalkozni, hogy a 2018-ra tervezett közgazdasági változásokkal (például a vendéglátás áfája 5% lesz, de ott van a 4% idegenforgalmi hozzájárulás, plusz jöhet a 240 ezer forintra tervezett minimálbér, stb) egy étterem jobb, vagy rosszabb helyzetbe fog kerülni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×