eur:
394.14
usd:
369.94
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ijesztő: 10 év múlva nem lesz elég erőmű Magyarországon

Ijesztő: 10 év múlva nem lesz elég erőmű Magyarországon

A következő tíz évben Magyarország csak részben pótolja az addigra leállítandó 3000 megawattnyi erőmű-kapacitását, ráadásul ezalatt az áramigény is jelentősen nő egy, a Világgazdaság birtokába jutott, belső vállalati felhasználásra készült elemzés szerint.

Biztosra csak Paks II. és néhány, részben az atomerőmű biztonsági tartalékául szolgáló gázerőmű, továbbá megújuló alapú és barnamezős beruházás vehető. Szénerőművünk tíz év múlva nem lesz a tanulmány szerint, tehát a Mátrai Erőmű nemcsak bezárja a lignitblokkjait, hanem a fiókban hagyja az új, 500 megawattos, már környezetkímélő szenes blokk terveit is - írta a Világgazdaság.

2027-ig kedvező esetben is csak 3000-3500 megawattnyi új erőmű-kapacitás üzembe helyezése várható, ez alig több annál, mint amennyi ez alatt a tíz év alatt leáll. Ám ez kevés lehet, mert közben az ország áramigénye is növekszik.

A következő 10 évben kieső, 3000 megawatt termelőkapacitás abból adódik össze, hogy leáll

  • a Tisza,
  • az Oroszlányi,
  • a Borsodi,
  • a Tisza-palkonyai,
  • az Ajkai,
  • a Dunamenti F blokk
  • a Mátrai és
  • a Sajószögedi Erőmű.

Nem is az a kérdés, hogy szükség van-e Paks II-re, hanem az, hogy mit építünk még mellé - idézte a lap Stróbl Alajost, a Pöyry Erőterv szakértőjét.

A várakozások szerint 2020-ig 18 százalékkal bővül az energiaszükséglet.

Egyedül a megújulók aránya nő majd, de ehhez még a szabályozás módosítására is szükség van.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×