eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lecserélik a forint érméket - maradnak az ötforintosok?

Lecserélik a forint érméket - maradnak az ötforintosok?

Folyamatosan zajlik az érmecsere, a Magyar Köztársaság feliratú pénzekkel is lehet fizetni. Az érme- és bankjegycsere állásáról Szász Péter, a Napi.hu szerkesztője beszélt az InfoRádióban.

Ötforintosból például már 142 millió Magyarország feliratú, újfajta érme van forgalomban az összesen 550 millió érméből. A 100 forintosból 171 milliót használunk, de csak 3,2 millió darab az új.

Vélhetően arról is szó van, hogy egy érme mennyire tartós: az ötforintos egyrészt kevésbé tartós, másrészt könnyebben elveszhet, tehát vélhetően gyorsabban cserélődnek - mutatott rá a szakértő.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tervezi az ötforintosok kivonását, mert még igény van rá. Mindenki maga döntheti el, hogy az ötforintost otthagyja-e az utcán vagy otthagyja-e a pénztárban - egyelőre ez nem történik meg. Az MNB-t évek óta kérdezik a kivonás esetleges tervéről, de

egyelőre nem számolnak ezzel a lehetőséggel.

Az sem utolsó szempont, hogy az egy- és kétforintosok kivonásakor meg kellett tanulnunk egy új kerekítési rendszert - ha most kivonnák, egy újabbat tanulhatnánk - sorolta Szász Péter. 

A fent említett csere (új, "Magyarország" feliratú érmékre) az MNB közlése szerint egyébként alig pár millió forintba kerül, a tervezésre és a szerszámgyártásra fordítottak ötmillió forintot. A teljes, több milliárd forintos gyártáshoz képest ez elenyésző összeg.

A teljes bankjegy- és forgalmiérme-gyártás költsége az elmúlt években emelkedett, de ennek java részét a bankjegygyártás tette ki - főként a most használt pénezk új típusúra való cseréje miatt.

  • 2016-ban 2 milliárd forintba került a forgalmi érmék gyártása és 11,7 milliárdba a bankjegyeké.
  • 2015-ben 6,9 milliárd volt a bankjegyek és 3 milliárd az érmék gyártásának költsége, de korábban volt olyan is, hogy 1 milliárd forintnál is kevesebbet kellett érmegyártásra fordítani.

A bankjegyeknél folytatódik a csere, az új 10 és 20 ezresek, a most lecserélt 2 és 5 ezresek után az 1000 és az 500 forintos bankjegyekre kerül a sor a közeljövőben, de még nem tudni pontosan, hogy mikor.

A régi bankjegyeket pedig azért vonják ki a forgalomból - ellentétben például az USA-val, ahol a régi típusú pénzekkel addig lehet fizetni, amíg azok használható állapotban vannak -, mert így csökken a hamisítás veszélye, és például az automatákat programozni is egyszerűbb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×