eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése júniusban

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a májusi 4,5 százalékos emelkedés után. A növényi termékek ára az előző havinál nagyobb mértékben, 3,1 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek felvásárlási ára a májusi 15,0 százaléknál lassabban, 12,7 százalékkal emelkedett - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára 7,2 százalékkal csökkent tavaly júniushoz viszonyítva, a burgonya 21,4 százalékkal lett olcsóbb, a zöldségfélék ára viszont csak 0,8 százalékkal mérséklődött, míg a gyümölcsök 17,7 százalékkal drágultak.

Az élő állatok felvásárlási ára 8,7 százalékkal, ezen belül a vágósertés ára 19,2 százalékkal emelkedett, és 451 forintos kilogrammonkénti átlagára évek óta a legmagasabb volt. A csirke 2,8 százalékkal olcsóbban kelt el, az elmúlt öt hónapban a vágócsirke felvásárlási ára kilogrammonként 250 forint körül stagnált. Az állati termékek 23,3 százalékkal drágultak, a tej ára 31,7 százalékkal emelkedett, literenként 92 forintra, a tojás 2,7 százalékkal lett drágább.

Az idei első fél évben a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 3,0 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 12 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára január-júniusban 4,2 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké 9,6 százalékkal nőtt. A burgonya ára 7,4 százalékkal csökkent, a vágósertés ára 25, a tej ára 24 százalékkal emelkedett.

Az első fél évben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2 százalékkal mérséklődtek. Az agrárolló - a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa - értéke 103,3 százalék volt az első fél évben azaz a felvásárlási árak emelkedése meghaladta a költségek növekedési ütemét.

A folyó termelőfelhasználás árszínvonala 1,6 százalékkal csökkent, ezen belül az energia költségek 8,4 százalékkal emelkedtek a takarmányok ára 6,2 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,7 százalékos emelkedését az épületek 4,9 százalékos drágulása okozta, mert a gépek ára 1,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint az tavalyi első fél évben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×