INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

cég

vállalkozás

cégkapu

könyvelő

Minden magyar cégnek kötelessége összekapcsolódni a kormánnyal

Minden magyar cégnek kötelessége összekapcsolódni a kormánnyal

Infostart / InfoRádió

Minden gazdálkodó szervezetnek regisztrálnia kell a cégjegyzékbe. A nyilvántartás ugyan 2018. január elsejétől lesz kötelező, de a már létező gazdálkodó szervezeteknek még idén augusztus 30-ig be kell jelenteniük elérhetőségeiket – mondta az InfoRádiónak Ruszin Zsolt adótanácsadó.

A cégkapu a cégekre vonatkozik. Minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel – közölte Ruszin Zsolt.

A szakártő elmondta: a koncepció újdonsága, hogy

míg eddig az állam a cég képviselőjével kommunikált az ügyfélkapun keresztül, most a jogi személyt szeretné megszólítani.

Mostantól a céggel fognak kommunikálni és a cégnek kell majd kommunikációt irányítania.

Hozzátette: a jelenlegi regisztráció előzetes, ráadásul még tesztüzemről van szó. A jogszabály szerint 2018. január 1-jétől fog megváltozni a cégek kommunikációja.

A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni. Nagyon kevés olyan ügy marad, ami a továbbiakban is papíralapon fog zajlani – mondta az adótanácsadó.

Példaként említette, hogy ha egy céges autó után gyorshajtási bírságot kell fizetni, arról 2018-tól nem lesz papír: helyette

a cégkapura érkezik egy elektronikus értesítés, egy határozat arról, hogy az autó szabálytalanul közlekedett.

„Észtországban már több éve ez a rendszer fut: nemcsak jogi, hanem magánszemélyekkel sem kommunikálnak papíralapon. Természetesen ott is fenntartják az ügyfélszolgálatot a papír alapú ügyintézéshez az elektronikus ügyintézésre alkalmatlan személyek számára, de nem ez a trend” - említette Ruszin Zsolt.

Minden magyar cégnek kötelessége összekapcsolódni a kormánnyal

Az adótanácsadó emlékeztetett rá: a cégeknek augusztus 30-áig kell regisztrálniuk a cegkapu.gov.hu oldalon.

„Mivel a könyvelők ehhez a kommunikációhoz már most is értenek, vállalhatják az ezzel járó feladatot, és kezelhetik ezt a felületet, tehát lehet kvázi a cég titkára”

- tette hozzá az adótanácsadó.

Kapcsolódó hang

A kormány szeretne közvetlenül a cégekkel kommunikálni
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018