eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Újabb terhet kaptak a magyar autósok

Újabb terhet kaptak a magyar autósok

2017 első félévében a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagdíja 34 500 forint volt, ami 8,5 százalékkal magasabb 2016 hasonló időszakában mért 31 800 forintos szintnél.

A Netrisk.hu adatai szerint az év eleje óta ugyanakkor érdemi változás már nem tapasztalható a díjak mértékében. Az összes kgfb-kötésnek immár mintegy 66 százalékát teszik ki az évközi szerződések, melyek négyötödén öt biztosító: az Allianz, a K&H, az Union, az Aegon és a Wáberer osztozik.

 A növekvő gépjárműforgalom és a személyi sérülésekhez kapcsolódó, gyorsan emelkedő összegű kártérítések miatt megugró kárhányad szükségessé tette a díjak korrekcióját, de ez a szint Európában továbbra is az egyik legalacsonyabb.

Az évközi időszakban az ügyfelek alapvetően két okból kötnek kgfb-szerződést: vagy a jármű tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek), vagy a már meglévő szerződés évfordulóját megelőzően elvégzett díjszámítás nyomán (ezt nevezik évfordulós kötésnek). Míg az utóbbiak esetében átlagosan 27 400 forintért szerződtek az autósok, az összes szerződés közel kétharmadát kitevő azonnali kötések átlagosan 39 200 forinton születtek.

Az évközi váltók 63 százaléka már eltekint a postai csekktől, és 70 százalékuk egy összegben rendezi a díját. Az idei évközi szezon eddigi nyertesei az Allianz, a K&H, az Union, az Aegon és a Wáberer, együttesen az új szerződések 79 százalékát szerezték meg. Közülük két nagy biztosító, az Aegon és az Allianz is hiányzott az év végi kampányidőszak top5 listájáról, ami azt mutatja, hogy ők már elsősorban az egyébként immár az autósok 66 százalékát érintő évközi időszakra koncentrálnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×