eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla
Nagy változás a tejfölöknél

Nagy változás a tejfölöknél

Kevesebb magyar tejföl kerülhet ősszel a boltokba, a szerényebb kínálatért viszont magasabb árat kell fizetniük a vásárlóknak - írta a Magyar Idők.

Ennek oka, hogy a hazai feldolgozóknak külföldről kell beszerezniük az egy év alatt háromszorosára drágult zsíros tejszínt, a magyar tejek beltartalmi értéke ugyanis alacsony.

A mostani magas árakat viszont a magyar feldolgozók nem tudnák kifizetni, ezért már ősszel komoly gondok lehetnek a hazai piac ellátásával.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta, az elmúlt időszakban alaposan megnőtt a tej zsíros része iránti kereslet. Németországban például a tömbös vaj ára ma kilogrammonként 6,2 euró, míg tavaly májusban – a tejpiaci válság közepén – harmadáron, 2,6 eurón kereskedtek a termékkel. Ugyanez a helyzet a negyvenszázalékos tejszín esetében is: míg tavaly májusban egy euróért kelt el a tejszín, most 2,8 eurót fizetnek érte a felvásárlók. A drágulás pedig a következő hetekben-hónapokban is folytatódik, így ősszel már a három eurót is meghaladhatja a tejszín ára.

Annak érdekében, hogy csökkenjen a hazai ipar importkitettsége, a magyar gyártók arra ösztönöznék a hazai tehenészeteket, hogy megfelelő takarmányozási rendszerrel növeljék az előállított tej beltartalmi értékeit.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×