eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Négy magyarországi kalandparkot is bezárattak

Négy magyarországi kalandparkot is bezárattak

Idén eddig négy kalandparkot zártak be átmenetileg azért, mert az üzemeltető nem tartott be minden előírást - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Keszthelyi Nikoletta hozzátette: ezeket a létesítményeket csak a hiányosságok pótlása után lehet újra megnyitni.

Elkezdődtek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések a nyári idegenforgalmi főszezonban, az idén a fesztiválokat, a kalandparkokat és a vidámparkokat vizsgálja kiemelten a fogyasztóvédelmi hatóság - mondta Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Mint elmondta, eddig

87 kalandparkban 233 kalandpályát ellenőriztek, 31 helyszínen, 80 eszközben találtak hiányosságokat.

A 34 százalékos kifogásolási arány jelentős javulás a tavalyi 54 százalékhoz képest, de ezt is túl magasnak tartják, ezért augusztus végéig folytatják a kalandparkok kiemelt ellenőrzését.

"A kollégáink azt ellenőrzik, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltetik-e a parkot, megvan-e az úgynevezett megfelelőségi tanúsítvány. Azt is vizsgálják, hogy megvan-e az adattábla, ez azért fontos a fogyasztóknak, mert ezen van a terhelhetőség, hogy hányan vehetik igénybe az eszközt. És fontos az is, hogy olyan kezelőszemélyzet legyen, amely megfelelő képzésben részesült" - mondta Keszthelyi Nikoletta arról, hogy mit ellenőriztek a parkokban.

Az államtitkár elmondta, hogy

négy kalandparkot zártak be ideiglenesen az ellenőrök, mert annyi hiányosságot találtak.

13 kalandparknál nem a teljes parkot, hanem egyes eszközöket tiltottak be, ezeken a helyeken továbbra is be lehetett lépni, de a betiltott eszközöket nem lehetett használni.

A vizsgált 136 állandó és utazó vidámpark közül - ide értve a légvárakat és a go-kart pályákat is - hiányosságok miatt tízet záratott be a hatóság, illetve megtiltotta a hibás berendezések működtetését. A bezárt kaland- és vidámparkok kizárólag a hibás eszközök kijavítását és a hiánytalan, szabályos dokumentációk hatóságnak történő bemutatása esetén nyithatnak ki újra - tette hozzá a helyettes államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×