eur:
393.36
usd:
368.1
bux:
66117.02
2024. április 24. szerda György
Javaslatcsomaggal segítenének az albérlőkön

Javaslatcsomaggal segítenének az albérlőkön

Ma adja át a nemzetgazdasági tárcának a hazai bérlakáspiac működésének javítását szolgáló javaslatait a Habitat for Humanity Magyarország – tudta meg a Magyar Nemzet a szervezet ügyvezető igazgatójától. Szegfalvi Zsolt szerint több mint 600 ezer ember lakhatását érintő problémáról van szó, és egyebek között adókönnyítésekkel segítenék elő, hogy a kiskeresetűek is meg tudják fizetni az utóbbi időben gyorsan dráguló bérlakásokat.

Jelenleg épp a legszegényebb réteg van a leginkább kiszolgáltatva a szabályozatlanságnak. A Magyar Nemzet által idézett szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az 1990-es évek óta nincs egységes lakáskoncepció, illetve olyan minisztérium, amely ezzel a területtel foglalkozna. Így a politika ötletszerűen szabályoz, és inkább a tehetősebb rétegeket támogatja. Pedig

hazánkban viszonylag nagy arányban élnek bérlakásban olyanok, akik jövedelmük több mint 40 százalékát kénytelenek lakhatásra fordítani.

A Habitat for Humanity Magyarország elsősorban azt szeretné elérni, hogy jogbiztonság alakuljon ki az albérleti piacon mind a bérlők, mind a bérbeadók védelmében, illetve az esetleges jogviták rendezése gyorsan és olcsón megoldható legyen.

Javaslatcsomaggal segítenének az albérlőkön

A Habitat arra is javaslatot tesz, hogy

a kormány különböző adókönnyítésekkel ösztönözze a lakások hosszú távú bérbeadását.

Emellett azt is fölveti a szervezet, hogy a kabinet támogassa az úgynevezett nonprofit lakástársaságok terjedését, amelyek részben közvetítőként, részben fenntartóként segítenék az albérletpiacot.

Ezenfelül olyan lakásszövetkezeteket is kellene támogatnia a kormányzatnak, amelyek azokkal foglalkoznak, akik nem képesek önerejükből megoldani lakhatásukat.

Az ügyvezető megjegyezte:

a legszegényebb réteg van a leginkább kiszolgáltatva a jelenlegi, szabályozatlan bérlakáspiaci körülményeknek.

A több százezer embert érintő gondok pedig teljes régiók leszakadásához, sőt törvényen kívüli állapotokhoz is vezethetnek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

A hazai költségvetési egyensúly megbomlásában szerepet játszik a gazdaság általános adóterhelésének utóbbi években történt csökkenése, amit nem követett a kiadások korrekciója - írja az Európai Bizottság egy elemzésében. Az anyag arra is felhívja a figyelmet, hogy az adócsökkentés egy része tulajdonképpen abból fakad, hogy az erősen adóztatott lakossági fogyasztás részaránya visszaszorult a GDP-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×