eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Viszik a balatoni nyaralókat, mint a cukrot

Viszik a balatoni nyaralókat, mint a cukrot

A legnépszerűbb balatoni települések ingatlanárai elérték a budapesti árszintet, több helyen már félmillió forintos négyzetméterárak jellemzők, miközben a tó partján nagyszámú új lakás épül. Eközben az alacsonyabb árfekvésű Velencei-tónál is mennek föl az árak - állapította meg elemzésében a Magyar Idők.

– A kiadott építési engedélyek és a több ezer, még csak tervezőasztalon lévő ingatlan révén az átadások száma az elkövetkezendő néhány évben fog tetőzni – mondta a Magyar Időknek Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki vezető értékesítési tanácsadója. A Balaton és környéke a mai napig a legnépszerűbb célpont, ahol egyre többen szeretnének második lakást, nyaralót venni.

Bár Katona Tamás szerint sokak gondolatában a balatoni nyaraló a mai napig kis házat és telket jelent gyümölcsfákkal vagy szőlővel, a jelenlegi vásárlók egyre inkább új építésű, part menti, panorámás társasházi lakásokat keresnek. Ezek árszínvonala jóval magasabb, de nem kizárólag a magasabb komfortfokozat, hanem a közvetlen vízkapcsolattal rendelkező építési telkek korlátozott száma miatt is.

Noha a Velencei-tó árai továbbra sem érik el a Balatonét, a szakértő szerint ott is több árfelhajtó tényezővel kell számolni. Egyrészt a székesfehérvári lakáspiac élénkülőben van, ami a közeli településeken is érezteti hatását. Másrészt a Velencei-tó egyes települései a fővároshoz is viszonylag közel fekszenek, ezért sok budapestinek jelenthet alternatívát - számol be a Magyar Idők.

A befektetők számára is egyre vonzóbb a Balaton környéke, több település mostanában látott hozzá új üdülőterületek kijelöléséhez, parcellázáshoz és közműfejlesztéshez.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×