eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Drasztikus változás a közmunkásoknál

Drasztikus változás a közmunkásoknál

Márciusban óriási mértékben, közel 50 ezer fővel csökkent a közmunkások létszáma, ám eközben a regisztrált álláskeresők száma szinte pont ennyivel megugrott. Mindez csak átmeneti helyzet.

A látványos létszámcsökkenés oka, hogy a legtöbb közmunkaprogram jellemzően márciusban ér véget, és mindig jellemzően több fut ki, mint amennyi elstartol. A tavasszal induló közmunkaprogramok meghatározó része áprilisra csúszik át - írja a Portfolio.

A közmunkások létszáma és nyilvántartott álláskeresők száma között nagyon erős a negatív korreláció, vagyis amikor a közmunkások száma apad, akkor általában közel ugyanannyival nő a regisztrált munkanélküliek száma is. Ilyenkor a közfoglalkoztatottak átmenetileg átkerülnek az állástalanok közé, de amint újraindulnak a közmunkaprogramok, és belépnek, papíron ismét foglalkoztatottá válnak.

Összesen 150 ezren léptek be közmunkaprogramokba márciusban, miközben a kilépők száma 200 ezer fő volt,

így az átlagos közmunkáslétszám most 210 ezerről 160 ezer főre csökkent. A létszámcsökkenés negyede Budapesten valósult meg, míg közel harmada az észak-alföldi régióban.

Márciusban egyébként kis híján 200 ezer új közfoglalkoztatotti álláshelyet jelentettek be a munkaügyi hivatalokhoz, így a 150 ezer belépő mellett 50 ezer közmunkás hely még biztosan nyitva áll az országban. Ezeket vélhetően a következő hónapokban tölthetik be.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×