INFORÁDIÓ 
2019. november 14. csütörtök
Aliz

kenyér

pékszövetség

áfa

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

Infostart / InfoRádió

Alapvető élelmiszer a kenyér, ezért ennek a terméknek, illetve termékcsoportnak csökkenteni kellene az áfáját - ezt szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a Magyar Pékszövetség. Septe József, a Pékszövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az áfa csökkentésével tisztulna az ágazat, de a kenyér nem lenne olcsóbb.

"Végeztünk egy felmérést, megkérdeztük az embereket, hogy mit tartanak alapvető élelmiszernek. A megkérdezettek 95 százalékánál a kenyér szerepelt az első helyek egyikén" - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség elnöke.  

"Mi is azt gondoljuk, hogy a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszer. Ezért szorgalmazzuk, hogy öt százalék legyen a kenyérféleségek áfája is, ami a sütőipar, a kereskedelem és a fogyasztók szempontjából egyaránt nagyon fontos lenne" - tette hozzá Septe József.

A szövetség úgy véli, hogy a kenyér teljes termékpályáján érvényesülnie kellene 2018-tól ennek a csökkentésnek, tehát szeretnék, hogy a liszt és a kenyérféleségek áfája is 5 százalék legyen.

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

"Ennek eredményeként

nagymértékben tisztulna a gazdaság, a sütőipari ágazat.

A fekete vagy szürkegazdaságban dolgozó vállalkozások talán megfontolnák, hogy öt százalékos áfánál nem érdemes így ténykedniük, ezáltal

nagyobb lenne az állam felé befizetett áfa és adó mértéke"

- hangsúlyozta a pékszövetség elnöke.

Hozzátette: éppen a sütőipar volt egyébként az első, amely az agrárgazdasági kamarával közösen kidolgozta az öt százalékos áfa-kulcsra vonatkozó lehetőséget az élelmiszeriparban.

Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy

Magyarországon a kenyér ára ennél lejjebb már nem kerülhet.

"Ha ennél lejjebb mennének az árak, a sütőipari ágazat gyakorlatilag egy az egyben összeomlik" - hangsúlyozta a Magyar Pékszövetség elnöke.

Kapcsolódó hang

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018