INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

államháztartás

államháztartási hiány

adóbevétel

Jó hír érkezett az államháztartásról

InfoRádió

Az államháztartás központi alrendszere áprilisban 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, így az idei év első négy hónapjának halmozott hiánya 121,5 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 144,9 milliárd után - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca közlemény szerint folytatódnak a kedvező tendenciák az államháztartásban: a központi alrendszer április hónapban 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, így az év első négy hónapjának halmozott hiánya 121,5 milliárd forintot tett ki.

A január-áprilisi időszak halmozott hiányán belül a központi költségvetés 100,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 61,1 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,9 milliárd forintos többletet értek el. 2016 azonos időszakában az államháztartás központi alrendszere 144,9 milliárd forintos hiányt mutatott.

A két egyenleg némileg eltérő – de nagyságrendileg hasonló – alakulása elsősorban annak tudható be, hogy idén áprilisban

magasabban teljesültek a költségvetés bevételei,

ezen belül az általános forgalmi adó tétele emelhető ki. Ebben szerepe van a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak. Ez nemcsak a foglalkoztatáshoz köthető adóbevételekben jelenik meg, hanem a fogyasztás bővülésén keresztül is - közölte az NGM.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018