eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Megdöbbentő összeget készül visszaadni a kormány

Megdöbbentő összeget készül visszaadni a kormány

Több mint 200 milliárd forinttal többet készül átengedni a kormány az adóbevételekből kedvezmény formájában a 2018-as költségvetésben, mint az idén. Négy fő területen jön össze a csaknem 30 százalékos növekedés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetés beterjesztésekor részletezi azt is, hogy a következő évben mekkora adó, járulék és illetékbevételről mond le a lakosság vagy a vállalatok javára. A minisztérium mostani becslése szerint legalább 865 milliárd, legfeljebb 950 milliárd forint nem érkezik be a költségvetésbe jövőre, mert arról különböző kedvezmények formájában lemond az állam - írja a Portfolio.hu.

Ez mintegy

200-220 milliárd forinttal magasabb összeg a tavalyinál,

30 százalékos növekedésnek felel meg.

A részletekből kiderül, hogy ez alapvetően négy adókedvezmény növekedésének köszönhető.

  • Közel 100 milliárd forinttal nagyobb lehet jövőre az illetékkedvezmény, ami a lakáscsere és öröklés felpörgésével függ össze.
  • Az szja-kedvezmények 86 milliárd forinttal lehetnek magasabbak, főként a családi adóalap-kedvezmény és első házasok kedvezményének bővülése miatt. Ezen a jogcímen az állam akár 275 milliárd forintot is a családoknál hagyhat jövőre.
  • A társasági adókedvezmények összege 45 milliárd forinttal növekedhet, mert a kormány azzal számol, hogy több adókedvezményt vesznek igénybe a vállalkozások a sportcélú támogatások után.
  • 20 milliárd forintnyi új adókedvezmény jelenhet meg jövőre, miután a bankok igénybe vehetik a pénzügyi szervezetek különadójából a látvány-csapatsport támogatások utáni kedvezményt.
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×