eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Belendült Újpest és Rákospalota

Belendült Újpest és Rákospalota

Miközben továbbra is jelentős a kereslet a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán, a kínálat is egyre erősödik. Habár az idei évben még nem adnak át nagyobb számban új építésű lakásokat, ezek később jelentős mértékben bővíthetik a választékot. Az árak egyelőre tartják magukat, de elképzelhető, hogy hamarosan megkezdődhet az ereszkedés - elemezte a piaci helyzetet a Balla Ingatlan.

Miközben a kereslet továbbra is erős, érezhetően elkezdett növekedni a kínálat is a IV. és XV. kerület ingatlanpiacán, főleg az új építésű lakásoknál - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan észak-pesti irodájának szakmai vezetője.

A kínálat bővülésének hatására a két kerület ingatlanpiaca akár kínálati piaccá is alakulhat a közeljövőben, miközben az árak ereszkedésbe kezdhetnek - tette hozzá.

Egyelőre azonban tartják magukat a kínálati árak a korábban kialakult magas szinteken.

A panellakásoknál mindkét kerület esetében a 300-350 ezer forintos átlagos négyzetméterárra számíthatunk, és nincs jelentős árkülönbség a két kerület között.

Az említett 350 ezer forintos négyzetméterárért viszont már akár téglalakást is vásárolhatunk a XV. kerületben. Igaz, a IV. kerületben kicsit magasabbak a téglaépítésűek árai: átlagosan a 380 ezer forintos szint környékén mozognak.

Ezzel szemben a családi házak - melyekből jelentős a kínálat mindkét kerületben - négyzetméterárai ennél lényegesen alacsonyabbak: 260-270 ezer forint környékén alakulnak, és a IV. kerületben valamelyest magasabb családi ház árakkal találkozhatunk, mint a XV. kerületben.

Balla Frigyes szerint jellemző a két kerület ingatlanpiacára, hogy klasszikus alkuról továbbra sem nagyon beszélhetünk, az ingatlanok a legtöbb esetben a hirdetési áraikhoz nagyon közeli összegekért kelnek el.

Ez azt jelenti, hogy az alku mostanában maximum 100-200 ezer forint a lakásoknál, kivételt pedig csak a nagy értékű családi házak jelentenek. Ezeknél az ingatlanközvetítő szerint továbbra is találkozhatunk 5-10 százalékos alkukkal.

A szakértő várakozásai szerint

hosszú távon az újépítésű lakások megjelenése a piacon a jövőben lejjebb hajthatja a használt lakások árait.

Különösen abban a kategóriában, melyek kifejezetten a CSOK miatt épültek. Ezek körébe többnyire a 60-70 négyzetméteres ingatlanok tartoznak. A kisebb méretű lakások várhatóan jobban tartják majd az árukat.

Milyen lakást és hol lehet a legkönnyebben eladni?

Jelenleg a

legeladhatóbbnak Észak-Pesten a másfél- vagy kétszobás, az egy plusz két félszobás, illetve a kétszobás plusz egy félszobás panellakások

számítanak. Ezek azok az ingatlanok, melyek 350 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát, vagyis akár már téglalakást is kaphatunk az árukon azonos méretben.

Ami az egyes, kedvelt utcákat és városrészeket illeti, a XV. kerületben a Nyírpalota, a Páskompark, Páskomliget, Nádastó park a legfelkapottabb, míg a IV. kerületben az Erzsébet utca, Nyár utca, Rózsa utca, Berda József utca.

Ezekre általában jellemző a jó megközelíthetőség, a kiváló közlekedés, a kiépített infrastruktúra, valamint a zöld területek átlagosnál némileg nagyobb aránya.

Amennyiben az egyes városrészeket hasonlítjuk össze, akkor az látható, hogy a használt lakásoknál a legalacsonyabb, 317 ezer forintos négyzetméterárakkal Káposztásmegyeren találkozhatunk, míg a legmagasabb, 360 ezer forintos árak Megyerre jellemzőek. A XV. kerületben Újpalota esetében nem érik el a 300 ezret az átlagos négyzetméterárak, míg Rákospalotán 335 ezer forinton alakul az átlagár.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×