eur:
394.35
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nincs munkaerő, jöhetnek a robotok az építőiparba?

Nincs munkaerő, jöhetnek a robotok az építőiparba?

Egyértelműen előmozdítja a digitalizációt az építőiparban a munkaerőhiány - mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László szerint 15-20 ezer ember munkája hiányzik az építőiparban, ezért a kormánnyal közösen új foglalkoztatási programon is dolgoznak.

Az ÉVOSZ elnöke szerint nagy kérdés, hogy az építőipar hogyan tud hatékonyságot javítani.

„Ha semmi sem változna, akkor 15-20 ezer ember kellene az építőiparba.

Ennyit rövid idő alatt nem lehet szerezni, jó szakembert pedig semmiképpen sem.”

Nincs munkaerő, jöhetnek a robotok az építőiparba?

Rövid távon azonban már néhány ezer ember is enyhítené a problémákat, ezért Koji László hozzátette, a kormánnyal közös építőipari foglalkoztatási program indításán gondolkoznak. A legnagyobb szükség többek között kőművesre, szerkezetépítőre, villanyszerelőre, gépészeti szakemberre és burkolóra van – mondta az ÉVOSZ elnöke.

Koji László hangsúlyozta, ezért nagyon fontos, hogy az építőipar hozzákezdjen azokhoz a tíz éve halogatott beruházásokhoz, amivel élő munkát lehet kiváltani. A digitalizáció, az automatizálás szerepéről az ÉVOSZ elnöke elmondta, új technológiákra, szervezési módokra van szükség.

„Meg kell szűnniük a hosszú alvállalkozói láncoknak. Erősödnie kell azoknak a cégeknek, amelyeknek saját erőforrása van, emberi is.”

Arról, hogy a munkaerőhiány miatt csúszhatnak projektek, Koji László azt mondta, a kivitelező érdeke, hogy annyi munkát vállaljon fel, amennyit el is tud végezni a saját erőforrás vagy a megszokott alvállalkozó rendszerükkel.

Nincs munkaerő, jöhetnek a robotok az építőiparba?

„Nem tudok elképzelni olyat, hogy fölvállalnak nagy értékű munkát és utána keresik hozzá az embereket. Ezen az építőipar túl van” - fogalmazott az ÉVOSZ elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×