eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egészen újfajta állampapírok is jöhetnek

Egészen újfajta állampapírok is jöhetnek

Új, 2 éves futamidejű lakossági állampapírt vezet be az Államadósság Kezelő Központ, amely nemcsak futamidejében, hanem kamatában is illeszkedik a meglévő lakossági állampapírok sorába. Jöhetnek újfajta állampapírok is. Quaestorosok tüntettek a bejelentés idején.

Ez a 11. féle lakossági állampapír. A legnépszerűbb az egyéves kamatozó kincstárjegy, a következő a féléves kincstárjegy, majd pedig a 3 vagy 5 éves lejáratú, infláció fölötti kamatot fizető prémium magyar államkötvények.

Az új állampapír az 1 és 3 éves közé ékelődik be futamidejében és kamatozásában is, hiszen az egyéves kincstárjegy 2, a hosszabbak 3,5-4 százalékot fizetnek, az új kétéves állampapír pedig a kettő közötti, fix 2,5 százalékos kamatot fizet. A kibocsátás értéke 50 milliárd forint. Az új pénzügyi terméket hétfőtől lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál.

"Az új lehetőség azoknak lehet érdekes a felméréseink szerint, akik most 1 éves fix kamatozású kincstárjegyben tartják a pénzüket. Számukra a plusz fél százalék kamat mellett az is vonzó, hogy az új állampapír visszaváltható a lejárat előtt is. Igaz, hogy ennek van 1 százalékos költsége, de a 2,5 százalékos éves kamat mellett fél évet sem kell várni, és visszakapjuk a befektetett összeget, két év után pedig kamattal kapjuk vissza a pénzünket" - mondta el az InfoRádiónak Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

Hol veszünk állampapírokat?

Az államkincstárnak 25 százalékos részesedése van a piacon, a hosszabb állampapíroknál még nagyobb. Ezen felül a nagy részt a bankok és a befektetési szolgáltatók értékesítik, egy kisebb részt a posta.

Jöhetnek újfajta állampapírok is

"Népszerű lenne olyan állampapír, amely valamilyen sorsoláshoz kapcsolható. Ennél jogi és megvalósítási feladatokat kell megoldani, hiszen kezelni kell tudniuk az értékesítők informatikai rendszereinek. Mivel ugyanis az állampapírok elektronikusak, nem kinyomtatottak és sorszámozottak, ki kellene találni, hogy miként oldják meg a sorsolást. Érdemes lenne, mert például Svédországban és Nagy-Britanniában is volt ilyen konstrukció, és amikor a lakossági állampapírokat leépítették, ezt szüntették meg utoljára. A magyar lakosságnak az alacsony kamat mellett a sorsolással összekötött állampapír népszerű lehet.

Lehet gondolkodni más futamidőben, más kamatozásban is - akár olyan jellegűben, amely a tőkét nemcsak a futamidő végén, hanem a futamidő alatt egyenlő részletekben is törleszti. Ez például azoknak jöhet jól, akik nyugdíjba mennek vagy van egy felhalmozott vagyonuk, amiből szeretnének megélni, és ezt úgy szeretnék megtenni, hogy megveszik az állampapírt, és tíz év alatt az állampapír havonta kifizetésre kerül, és így mint egyfajta járandósághoz, úgy tudnak hozzájutni" - mondta az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

Megszűnt a vita a devizás állampapírról?

Az utóbbi években megnőtt a forintban kibocsátott állampapírok aránya, és csökkent a külföldiek kezében lévő állampapírarány. A devizában kibocsátandó állampapírok ügyében ugyanakkor Orbán Viktor február végén azt mondta: vitában áll Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A miniszterelnök akkor úgy vélekedett, hogy ha nem muszáj, ne bocsássanak ki devizában és külföldön állampapírt.

Ma Varga Mihály azt mondta, hogy a lejáró devizaadósságot döntő mértékben forintban újítják meg. A tervben egymilliárd eurós devizakötvény kibocsátása szerepel, ennek lehetősége fennáll.

Tüntetés volt

A sajtótájékoztató eredeti helyszíne az V. kerületi kormányablak volt, ahol mintegy 20-25, hangos tüntető jelent meg, akik közül többen Questor-gate feliratú pólót viseltek. Ezért az eseményt áttették a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahova átjöttek a tüntetők és az előterében folytatták a hangos demonstrációt a sajtótájékoztató alatt. Varga Mihály erre reagálva megjegyezte: az állampapír a legstabilabb, legbiztonságosabb befektetési forma, ha a tüntetők annak idején ilyet vásároltak volna, most nem lennének itt.

Egészen újfajta állampapírok is jöhetnek

Újságírói kérdésre hozzátette, szomorú, hogy itt tart a helyzet még mindig, és bízik benne, hogy a felszámolási eljárás és a kártalanítás megfelelően zárul a csalódott Quaestor-befektetőknek, akik véleménye szerint rossz helyen tüntetnek most. A sajtótájékoztató végén Varga Mihály a kibocsátás alkalmából emlékplakettet adott át Barcza Györgynek, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójának és Dancsó Józsefnek, a Magyar Államkincstár elnökének.

Nagyon kelendő

Minden eddigi értékesítési csúcsot megdöntve, januárban 346 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapírok állománya. Ezzel a 2017-re tervezett költségvetési hiány több mint negyedét finanszírozta meg a lakosság egy hónap alatt.

Ma Varga Mihály elmondta: a háztartások megtakarításain belül 2012-höz képest 2,4 százalékról 9,4 százalékra emelkedett az állampapírok részaránya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a háztartások összes új megtakarításának a fele az állampapír-állományt növelte.

A befektetők fizettek

Március végére korábban nem látott szintre, mínusz 0,01 százalékra esett a három hónapos diszkont kincstárjegyek minimális aukciós hozama. Ez azt jelenti, hogy már voltak olyan befektetők, akik fizettek azért, hogy magyar állampapírt vásárolhassanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×