INFORÁDIÓ 
2019. november 20. szerda
Jolán

nav

köztartozás

adatbázis

adóhivatal

Legyen KOMÁ-s!

Legyen KOMÁ-s!

Infostart / InfoRádió

Érdemes kérni a vállalkozásoknak, de akár magánszemélyeknek is, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szervezet szóvivője azt mondta: aki ezen szerepel, annak nem kell külön kérnie igazolást arról, hogy nincs adótartozása.

A KOMA – a köztartozásmentes adatbázis egy közhiteles nyilvántartás, amelyben ha valaki szerepel, hivatkozhat arra, hogy

nincs tartozása,

köztartozásmentesnek minősül – mondta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője. Kis Péter András hozzátette, a nemleges adóigazolás igénylésétől mentesülhet az, aki ebben szerepel. Addig szerepel az adatbázisban a cég vagy a magánszemély, amíg a feltételeknek megfelel. Ezeket az adóhivatal minden hónap végén ellenőrzi.

Kik?

„Cégek, illetve adószámosok kérhetik a felvételüket a KOMA-ba. Magánszemélyeknek ez például a CSOK igénylésekor jöhet jól, hiszen ott igazolni kell, hogy nincs tartozásuk. Önkormányzati képviselőknek kötelezően előírja a jogszabály, hogy szerepelniük kell az adatbázisban. Cégeknek pedig van, hogy nem kell biztosítékot fizetniük, ha a listán szerepelnek.”

A szóvivő elmondta,

a listára kerülést kérni kell,

az adóhivatal honlapján a KOMA-nyomtatványt kell keresni. Minden hónap végéig kell benyújtani, amelyben nyilatkozni is kell, hogy a bevallásokat és a fizetnivalókat a hónap végéig teljesíti a kérelmező. A lista minden hónap 10-én frissül – tette hozzá Kis Péter András.

„Az adóhivatal minden hónap elején átnézi a listán szereplőket és az új kérelmezőket, hogy megfelelnek-e a feltételeknek. Ez egy folyamatosan frissülő lista, amelybe illetékmentesen, tehát ingyenesen lehet bekerülni.”

Elérhető

Az adatbázis nyilvános, az adóhivatal honlapján érhető el – mondta a NAV szóvivője. Több előnye is van, egyrészt helyettesíti a nemleges adóigazolás kérését, az üzleti partnereknek megbízhatósági biztosíték lehet, hiszen a listán szereplők minden kötelezettségeiket időben teljesítik – hangsúlyozta Kis Péter András.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

Legyen a KOMÁ-s!
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018