eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Legyen KOMÁ-s!

Legyen KOMÁ-s!

Érdemes kérni a vállalkozásoknak, de akár magánszemélyeknek is, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szervezet szóvivője azt mondta: aki ezen szerepel, annak nem kell külön kérnie igazolást arról, hogy nincs adótartozása.

A KOMA – a köztartozásmentes adatbázis egy közhiteles nyilvántartás, amelyben ha valaki szerepel, hivatkozhat arra, hogy

nincs tartozása,

köztartozásmentesnek minősül – mondta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője. Kis Péter András hozzátette, a nemleges adóigazolás igénylésétől mentesülhet az, aki ebben szerepel. Addig szerepel az adatbázisban a cég vagy a magánszemély, amíg a feltételeknek megfelel. Ezeket az adóhivatal minden hónap végén ellenőrzi.

Kik?

„Cégek, illetve adószámosok kérhetik a felvételüket a KOMA-ba. Magánszemélyeknek ez például a CSOK igénylésekor jöhet jól, hiszen ott igazolni kell, hogy nincs tartozásuk. Önkormányzati képviselőknek kötelezően előírja a jogszabály, hogy szerepelniük kell az adatbázisban. Cégeknek pedig van, hogy nem kell biztosítékot fizetniük, ha a listán szerepelnek.”

A szóvivő elmondta,

a listára kerülést kérni kell,

az adóhivatal honlapján a KOMA-nyomtatványt kell keresni. Minden hónap végéig kell benyújtani, amelyben nyilatkozni is kell, hogy a bevallásokat és a fizetnivalókat a hónap végéig teljesíti a kérelmező. A lista minden hónap 10-én frissül – tette hozzá Kis Péter András.

„Az adóhivatal minden hónap elején átnézi a listán szereplőket és az új kérelmezőket, hogy megfelelnek-e a feltételeknek. Ez egy folyamatosan frissülő lista, amelybe illetékmentesen, tehát ingyenesen lehet bekerülni.”

Elérhető

Az adatbázis nyilvános, az adóhivatal honlapján érhető el – mondta a NAV szóvivője. Több előnye is van, egyrészt helyettesíti a nemleges adóigazolás kérését, az üzleti partnereknek megbízhatósági biztosíték lehet, hiszen a listán szereplők minden kötelezettségeiket időben teljesítik – hangsúlyozta Kis Péter András.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×