eur:
393.1
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Városok, ahol kitiltják az autókat - az összeset, vagy a dízeleket

Városok, ahol kitiltják az autókat - az összeset, vagy a dízeleket

A világ egyre több nagyvárosa dönt úgy, hogy a jövőben szigorú szabályozásokat léptet majd életbe a megnövekedett járműforgalom csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ezek a lépések a legtöbb esetben az autómentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra dinamikus fejlesztésével párhuzamosan valósulnak meg - írja a portfolio.hu a World Economic Forum összeállítása alapján. 

Példának hozzák Spanyolország fővárosát, Madridot, ahol a központ 500 hektáros területéről tiltanák ki a járműveket 2020-ra. A városvezetők úgy szabnák át Madrid 24 legforgalmasabb utcáját, hogy ott csak a gyalogosok közlekedhessenek majd.

Madrid is egyike volt egyébként annak a négy nagyvárosnak, amely tavaly decemberben aláírta azt a nyilatkozatot, amely értelmében kitiltanák a dízel autókat a városból 2025-ig.

Ugyanígy tett Párizs is. A francia főváros egyébként az elmúlt években egyre keményebb lépéseket vezetett be annak érdekében, hogy csökkenjen gépjárművek által okozott károsanyag-kibocsátás és a légszennyezés. 2016 júliusa óta az 1997 előtt gyártott autók, illetve a 16 évnél öregebb motorok nem közlekedhetnek hétköznap, azoknak a tulajdonosoknak, akik megszegik a szabályt, büntetést kell fizetniük.  

A görög főváros, Athén vezetése is aláírta azt a nyilatkozatot, amely 2025-ig kitiltaná a dízel autókat és tehergépjárműveket az utakról, és így tettek Mexikóvárosban is.

London még ennél is többet vállalt, ők 2020-ig, vagyis három éven belül kitiltanák a dízeleket. A belvárosban itt  2003. február 17-én már bevezették a "dugódíjat", majd a díjfizetési kötelezettséget 2007. február 19-én nyugati irányba is kiterjesztették.

Szintén sokat tesznek az autók visszaszorításáért és így a levegőminőség javításáért Oslóban, Koppenhágában és Hamburgban is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×