eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Küszöbön az új eurokötvény

Magyarország június végéig dönt egy eurókötvény kibocsátásáról - tájékoztatott a nemzetgazdasági minisztérium Varga Mihály miniszter interjújának a tartalmáról, amelyet a Bloomberg hírügynökségnek adott.

A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból elkerülhetetlenül maga után vonja a brit termékekre kivetett vámok bevezetését, és emiatt három éven keresztül 0,4 százalékponttal lassabb lehet a magyar gazdasági növekedés.

A miniszter aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a Brexit felgyorsíthatja egy kétsebességes Európai Unió kialakulását, ami a keleti tagországok fejlődését veszélyezteti és társadalmi elégedetlenség felszításával fenyeget. Az eurózóna határa lenne a választóvonal, de Varga Mihály megismételte, hogy Magyarország nem foglalkozik az euró bevezetésének gondolatával.

Magyarország három éve most első alkalommal bocsátana ki konvertibilis külföldi devizában denominált államkötvényt.

A jegybank a devizakötvényekkel szemben forintkötvények kibocsátását szorgalmazza az államadósság finanszírozására. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter viszont azon a véleményen van, hogy a kormánynak nem kell saját mozgásterét korlátoznia, de nem kell feltétlenül az idén devizakötvényt kibocsátania sem.

Ha van egyáltalán értelme az idén eurókötvényt kibocsátani, arra értelemszerűen az év első felében kell sort keríteni - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: történt ugyanis némi változás a Fed és az Európai Központi Bank (EKB) magatartásában, így ennek tükrében az év második felében már nem feltétlenül lenne értelme devizakötvény kibocsátásának.

A jegybank aggodalmai szerint Magyarország visszatérése a nemzetközi tőkepiacra a külső sérülékenység enyhítésére tett erőfeszítéseket nehezíti meg. A külső adósság arányának csökkentése ugyanis jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2016-ban mind a három vezető hitelminősítő visszaemelte befektetésre ajánlott kategóriába a magyar szuverén adósbesorolást - fűzte hozzá a Bloomberg.

Varga Mihály szerint egy eurókötvény kibocsátás még nem teszi kockára a küladósság 20 százalékra csökkentésének tervét az évtized végéig.

Magyarország legutóbb 81,6 százalékos GDP-arányos államadósság mellett 2014-ben bocsátott ki hárommilliárd dollár értékben öt és tíz éves lejáratú kötvényeket a nemzetközi tőkepiacon. Tavaly Magyarország a kelet-európai országok között elsőként bocsátott ki Dim Sum (külföldi tőkepiacon jegyzett, kínai devizában denominált) jüankötvényt egymilliárd jüan (146 millió dollár) névértéken.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×