INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

kazán

kazáncsere

fűtés

Az olcsó kazáncsere lehet a legdrágább

Infostart / InfoRádió

Egyértelműen ellenzi a gázipari szakma a vegyes fűtési rendszerek kiépítését a társasházakban, mert instabil, veszélyes állapot alakulhat ki, ha egyazon gyűjtőkéményre régi és új típusú kazánokat is csatlakoztatnak – hívta fel a figyelmet Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke a Magy Időknek.

A kazánrendelet bevezetése után az egyszerűnek és olcsónak tűnő megoldások is megjelentek a piacon, azonban ezeknek semmiképpen sem tanácsos bedőlni. Az ajánlatok között van, amely azt ígéri, hogy a társasházi lakások fűtésének korszerűsítéséhez

nem kell felújítani a kéményt, elég pusztán az új készüléket felszerelni.

– Az ilyen megoldásokat érdemes fenntartásokkal kezelni – mondta a Magyar Időknek Versits Tamás épületgépész mérnök, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Hozzáfűzte, a fenti esetben az összes lakónak le kellene cserélnie a készülékét a biztonság érdekében, mivel ugyanarra a gyűjtőkéményre nem szerelhető nyílt és zárt égésterű készülék egyszerre.

Versits Tamás kiemelte: a szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy a vegyes rendszerek nem kezelhetők megfelelően, mert ebben az esetben nincs lehetőség arra, hogy a fűtési rendszer előzetes modellezését elvégezzék.

Ha például egy társasházban csak az egyik kazánt cserélik le, az felborítja a kéményáramkör stabilitását.

Az instabil állapot tönkreteheti az új készülék alatti vagy feletti emeleten üzemelő berendezést, de a füst visszatorlódása és más műszaki problémák miatt veszélyhelyzet is kialakulhat.

Ezért a szakmai szövetség szerint minden esetben az a legfontosabb, hogy műszakilag korrekt megoldás szülessen, ezzel lehet ugyanis megóvni az életet úgy, hogy közben a végfelhasználónak nem keletkezik extra költsége.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018