eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal

Titkosszolgálati botrány a holland kampányban

Titkos információkat adhatott át egy bűnszervezetnek a holland titkosszolgálat egyik munkatársa, aki eddig tagja volt a bevándorlásellenes Szabadságpártot vezető Geert Wilders biztonságáért felelős csapatnak - jelentette szerdán a helyi sajtó.

A De Telegraaf című holland napilap értesülési szerint felfüggesztették az állásából és őrizetbe vették a tapasztalt szakembernek számító, harmincas éveiben járó titkosszolgálati dolgozót.

A férfi feladata az volt, hogy kollégáival átvizsgálja és biztosítsa a helyszíneket a pártvezér nyilvános szerepléseit megelőzően, de a személyi testőrségnek nem volt tagja. Erik Akerboom, a titkosszolgálat vezetője arról számolt be, hogy "amennyire tudni", Wilders nem volt veszélyben.

A rendőrség tudatta, a titoktartási szabályok megsértése miatt indítottak eljárást a gyanúsított ellen, további részleteket azonban nem közölt a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel. A férfi kilétét Akerboom sem árulta el, azt viszont megerősítette, hogy marokkói családi háttérrel rendelkezik.

"Egek! Ha nem bízhatok meg vakon a szolgálatban, amelynek engem kellene megóvnia, akkor nem tudok tovább dolgozni"

- írta Wilders a Twitteren, aki később legfőbb riválisával, Mark Rutte kormányfővel, valamint Stef Blok igazságügyi miniszterrel egyeztetett a történtekről.

A hollandiai mecsetek bezárását és a Korán betiltását követelő Wilders számos alkalommal kapott már halálos fenyegetéseket, több mint tíz éve folyamatos rendőri védelem alatt áll.

A friss felmérések szerint jelenleg a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Szabadságpárt a legnépszerűbb politikai erő Hollandiában, a párt a voksok nagyjából 20 százalékára számíthat a március 15-i választásokon.

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×