eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Titkosszolgálati botrány a holland kampányban

Titkos információkat adhatott át egy bűnszervezetnek a holland titkosszolgálat egyik munkatársa, aki eddig tagja volt a bevándorlásellenes Szabadságpártot vezető Geert Wilders biztonságáért felelős csapatnak - jelentette szerdán a helyi sajtó.

A De Telegraaf című holland napilap értesülési szerint felfüggesztették az állásából és őrizetbe vették a tapasztalt szakembernek számító, harmincas éveiben járó titkosszolgálati dolgozót.

A férfi feladata az volt, hogy kollégáival átvizsgálja és biztosítsa a helyszíneket a pártvezér nyilvános szerepléseit megelőzően, de a személyi testőrségnek nem volt tagja. Erik Akerboom, a titkosszolgálat vezetője arról számolt be, hogy "amennyire tudni", Wilders nem volt veszélyben.

A rendőrség tudatta, a titoktartási szabályok megsértése miatt indítottak eljárást a gyanúsított ellen, további részleteket azonban nem közölt a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel. A férfi kilétét Akerboom sem árulta el, azt viszont megerősítette, hogy marokkói családi háttérrel rendelkezik.

"Egek! Ha nem bízhatok meg vakon a szolgálatban, amelynek engem kellene megóvnia, akkor nem tudok tovább dolgozni"

- írta Wilders a Twitteren, aki később legfőbb riválisával, Mark Rutte kormányfővel, valamint Stef Blok igazságügyi miniszterrel egyeztetett a történtekről.

A hollandiai mecsetek bezárását és a Korán betiltását követelő Wilders számos alkalommal kapott már halálos fenyegetéseket, több mint tíz éve folyamatos rendőri védelem alatt áll.

A friss felmérések szerint jelenleg a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Szabadságpárt a legnépszerűbb politikai erő Hollandiában, a párt a voksok nagyjából 20 százalékára számíthat a március 15-i választásokon.

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×